Anno 2021 is het wereldkampioenschap wielrennen honderd jaar jong en vindt dat WK voor de tiende keer plaats in België. Dat de Internationale Wielerunie (UCI), de overkoepelende patronerende bond, ons land uitkiest om dit eeuwfeest luister bij te zetten, is geen toeval. België is en blijft een land van (wereld)kampioenen en telt met de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik twee van de vijf zogenaamde monumenten, de meest prestigieuze eendagsklassiekers ter wereld. Deze – en vele andere op Belgische bodem verreden – wielerwedstrijden worden beleefd als een feestdag.

Vlaanderen en België vormen niet alleen het strijdtoneel voor een waaier aan wedstrijden. Wie goed kijkt, zal merken dat de openbare ruimte diverse lieux de mémoires (straatnamen, monumenten en kunstwerken) telt die verwijzen naar wielrenners of wielerwedstrijden. Na staatslieden, historische helden en geestelijken behoren renners tot de eerste lichting ‘gewone mensen’ die bedacht worden op dergelijk eerbetoon.

En er is nog meer. Op een relatief kleine oppervlakte zijn diverse publieke en privéinitiatieven gesitueerd die gewijd zijn aan (het verleden van) de koers. Met KOERS. Museum van de Wielersport (oorspronkelijk Wielermuseum Roeselare) is sinds 1998 in ons land ook een erkend museum terug te vinden dat integraal gewijd is aan de wielersport. Dat KOERS terug te vinden is in Roeselare, heeft zo zijn redenen. De stad ligt in het hart van het wielergekke West-Vlaanderen en kan prat gaan op maar liefst vier wereldkampioenen wielrennen (Patrick Sercu, Benoni Beheyt, Jean-Pierre Monseré en Freddy Maertens) en de allereerste Belgische winnaar van de Ronde van Frankrijk (Odiel Defraeye). Een unicum in de wereld.

Dit themanummer laat kennismaken met KOERS en biedt tegelijk inzicht over hoe de koers in Vlaanderen zo populair kon worden. Doorheen het nummer zijn diverse QR-codes opgenomen die zorgen voor een extra belevingslaag.

Dit artikel is beschikbaar voor abonnees

Een abonnement kost slechts €43 euro per jaar (leraren en studenten €39) en u ontvangt daarvoor 6 publicaties.

Reeds abonnee? Dan kan je hier inloggen.

Abonnement

Een abonnement kost slechts €43 euro per jaar (leraren en studenten €39) en u ontvangt daarvoor 6 publicaties.

Proefabonnement

Proef eens van OKV.
Voor €20 krijg je drie nummers toegestuurd.

 

Abonnement + Museumpas

Wie een Museumpas (€59) aanschaft samen met een OKV-abonnement (€43) betaalt slechts €98 i.p.v. €102 voor combi museumpas en abonnement.

Abonnement online

Lees alle artikels van OKV online en doorzoek de voorbije vijftig jaargangen.