Ken Verhoeven (°1991) houdt van associatief denken. Hij vertrekt van gevonden objecten en laat zich inspireren door wat hij leest of ziet. Wat voor de toeschouwer in eerste instantie bizarre combinaties ogen, zorgen bij nader inzicht voor een boeiende wisselwerking. 

De uitnodiging voor zijn tentoonstelling wekt meteen nieuwsgierigheid. Daarop staan op sjablonen van bovenaanzichten van badkuipen, die architecten vroeger voor hun ontwerpen gebruikten. Verhoeven neemt de werkelijke formaten en mallen over en creëert er nieuwe beelden mee. De ontwerpen van de badkuipen zijn variaties op gelijkaardige modellen. Doordat Verhoeven ze leunend tegen, hangend aan de muur of liggend op een sokkel presenteert, geeft hij ze een eigen karakter. Het heeft iets bevreemdends. 

Ken Verhoeven LLS Paleis

Van dichtbij valt de tactiliteit, de textuur en de diversiteit aan materialen op. We zien beschilderde canvassen of aluminium, maar ook geweven wol, franjes, beschilderd haar en pluimen, al dan niet gecombineerd met objecten. Verhoeven liet zich dan ook inspireren door poncho's van de Inca's. Door elk werk van een sleuf te voorzien, zou het als poncho kunnen dienen. Een van de poncho's zal hij dragen om gedurende de tentoonstelling bijkomend werk te maken. Het gaat om rolletjes papier, die zoals vleermuizen aan het plafond hangen met daarop afbeeldingen van deze dieren. Hun vleugels herinneren Verhoeven aan een poncho en die zal hij beschilderen met motieven. 

Ken Verhoeven LLS Paleis

Verhoeven houdt ervan om over rituelen van stammen te lezen en over hoe bepaalde gebruiken en patronen een functie krijgen. Zelf vindt hij dat we weinig moeite doen om goed te kijken. Zijn speelse en fascinerende beelden nodigen ons dan ook uit om zelfverbindingen te maken en op zoek te gaan naar betekenissen. 

Met zijn associaties raakt hij aan iets fundamenteel menselijks. Een poncho staat voor het kleed dat we aantrekken en de wijze waarop we ons aan de buitenwereld presenteren.  Het verhult en we dragen het mee, maar het kan ook een last zijn waar we ons graag van ontdoen. Wie houdt er niet van in bad gaan? We zijn naakt, puur en voelen ons vrij. Baden geeft een gelukzalig en ontspannend gevoel. Net zoals de kunstwerken van Verhoeven ons doen wegdromen en onze dagelijkse beslommeringen even doen vergeten. 

Ken Verhoeven LLS Paleis

Tentoonstelling

Ken Verhoeven, ‘Die Badewannen von Kaldewei’ tot 18 oktober in LLS Paleis, Paleisstraat 140, 2018 Antwerpen. Open van do - zo van 14-18 uur en op afspraak.