Jeroen Bosch, Het snijden van de klei

Jeroen Bosch, Het snijden van de klei

Museum Boijmans Van Beuningen brengt met 'Jheronimus Bosch' de belangrijkste tentoonstelling  ooit aan deze laatmiddeleeuwse schilder uit de Nederlanden gewijd.

Achttien aan Jheronimus Bosch toegeschreven panelen zijn in Rotterdam te zien, waaronder absolute topstukken als 'Het Narrenschip'(Musée du Louvre, Parijs), 'De Dood van een Vrek'(National Gallery of Art, Washington) en 'Johannes de Doper' (Fundacion Lazaro-Galdiano, Madrid). Met zeven als onbetwist eigenhandig te boek staande tekeningen vormen ze de kern van de tentoonstelling. Daarnaast wordt er een veelvoud aan schilderijen uit het atelier en naaste omgeving van Bosch getoond. Dat de fascinatie voor Bosch tijdloos is, blijkt uit de moderne en hedendaagse kunstwerken die in de tentoonstelling zijn opgenomen van onder anderen Bill Viola, Salvador Dali, Jörg Immendorff, Robert Gober, Pipilotti Rist, William Kentridge en James Ensor.

Deze unieke tentoonstelling is alléén in Rotterdam te bezoeken en is de enige gelegenheid om werken van Bosch samen te zien. De expositie is een van de hoogtepunten van Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa. Jheronimus Bosch (ca. 1450 - 1516) is van de beroemdste schilders uit de late middeleeuwen een van de meest intrigerende. Als schepper van een hoogst origineel en wonderlijk oevre, door de duivels en gedrochten dikwijls angstaanjagend, vol merkwaardige symbolen en satire blijft Jheronimus Bosch ons aanspreken. Zijn leven is en blijft mysterieus, net zoals de betekenis van zijn schilderijen. Bosch'fantasieën hebben een universele aantrekkingskracht. Elke generatie ervaart hem anders.

Dit artikel is beschikbaar voor abonnees

Een abonnement kost slechts €55 euro per jaar (leraren en studenten €51) en je ontvangt daarvoor 6 publicaties.

Reeds abonnee? Dan kan je hier inloggen.

Abonnement

Een abonnement kost slechts €55 euro per jaar (leraren en studenten €51) en u ontvangt daarvoor 6 publicaties.

Abonnement online

Lees alle artikels van OKV online en doorzoek de voorbije vijftig jaargangen voor slechts €27.

Abonnement + Museumpas

Wie een nieuwe Museumpas (€59) aanschaft samen met een OKV-abonnement (€55) betaalt slechts €110i.p.v. €114voor combi museumpas en abonnement.

Proefabonnement

Proef eens van OKV.
Voor €28 krijg je drie nummers toegestuurd.