Het historisch archief van Agfa-Gevaert, vooral bekend als producent van filmrolletjes, is overgeheveld naar de Provincie Antwerpen. Omdat kasteel Varenthof in Mortsel binnenkort de deuren sluit, slaan ADVN, ETWIE en het FotoMuseum van Antwerpen de handen in elkaar om het archief dat er in ondergebracht is in Vlaanderen te houden en een nieuwe bestemming te geven.

Het archief bevat informatie over Lieven Gevaert, oprichter van het internationale bedrijf, maar ook over het economisch verhaal achter Agfa-Gevaert en de Vlaamse beweging. Lieven Gevaert was namelijk de oprichter van het Vlaams Economisch Verbond.

Het archief is historisch gezien belangrijk voor de ontwikkeling van de fotografie. De collectie is fotografisch de meest toonaangevende van België. Zeker de verzameling fotopapier is zeldzaam. Het archief omvat onder andere bedrijfsarchieven, foto`s, affiches, video-opnames, films, camera`s en gelegenheidsdrukwerk. Na de dood van Lieven Gevaert gingen talrijke stukken verloren. Veel documenten uit de oprichtingsperiode werden vernietigd. De collectie werd in 1963 opgezet door onderzoeker Laurent Roosens, die nu 92 jaar is.

Samenwerking om Vlaamse cultuur

Het provinciebestuur Antwerpen werkt nu samen met het ADVN (Archief en Documentatiecentrum voor Vlaams-nationalisme), het ETWIE (Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed) en het FotoMuseum. Zij nemen het archief van Mortsel over om het een nieuwe plaats te geven. Gedeputeerde voor Cultuur van de Provincie Antwerpen Luk Lemmens (N-VA) is enthousiast over de samenwerking. De Verenigde Staten hadden ook interesse in de overname van het archief, maar volgens Lemmens moet dit uniek en zeldzaam archief in Vlaanderen blijven.

Een geslaagde overdracht

De overdracht gebeurde in verschillende fases. Eerst bepaalden de verantwoordelijken waar de verscheidene stukken ondergebracht moesten worden. Alles wat met fotografie te maken heeft ging naar het FoMu, informatie over de industrie en economie naar ETWIE en documenten met betrekking tot de Vlaamse beweging behoren tot ADVN. De provincie Antwerpen bouwt momenteel naast het fotomuseum een toren die als onderkomen zal dienen voor het archief. Die krijgt de naam ‘Gevaerttoren’. Voor de hele onderneming is 160.000 euro voorzien. Door de buitenlandse interesse wil de provincie de collectie op de lijst van Vlaamse topstukken plaatsen.