Provinciaal Gallo-Romeins Museum, Tongeren, Ambiorix

Het provinciebestuur van Limburg heeft een Keltische muntschat aangekocht die vanaf 21 juni 2001 tentoongesteld wordt in het Provinciaal Gallo-Romeins Museum van Tongeren. 

De muntschat omvat 102 gouden munten waarvan 78 munten van de Eburonen, 21 munten van de Nerviërs, telkens één munt van de Trevieren en van de Bellovaciërs en één onbeslagen muntplaatje. De muntschat is aangemaakt in de tijd van Ambiorix (1ste eeuw voor Chr.), rond de periode van de veroveringstochten van Julius Caesar in onze streken. 

De munten zijn gevonden in Heers (in de buurt van Tongeren). Het provinciebestuur van Limburg heeft er 7.050.000 BEF voor over om 94 van de 102 munten te verwerven. De vinder wenst de overige 8 munten zelf te behouden. 

De omvang van de schat is uitzonderlijk en kent geen parallellen in Vlaanderen. De Eburonenstaters werden vermoedelijk uitgegeven door Ambiorix, de leider van de Eburonen. De ontdekking is voor onze regio en voor de geschiedenis van het West-Romeinse Rijk van uitzonderlijk historisch belang. 
De vondst kan waarschijnlijk in verband gebracht worden met de oorlogen tegen Julius Caesar (de munten in deze periode werden immers uitgegeven o.a. om de oorlogen te financieren). Mogelijk is er een rechtstreeks verband met de opstand van de Eburonen tegen Julius Caesar. Voor het GalloRomeins Museum is dit het scharnier­punt tussen de 'prehistorie' en 'echte' geschiedenis die aanvangt met de geschriften van Julius Caesar ('De Bello Gallico'). 

Deze vondst geeft de nu al rijkste prehistorische collectie van Vlaanderen nog een extra dimensie. 

Na de ontdekking van de vorstengraven van Wijshagen in 1985, het bijlendepot van Heppeneert in 1990 en de Keltische goudschat van Beringen in 1995 zijn de gouden munten die eind 2000 gevonden zijn, de vierde prehistorische topvondst op rij voor het Gallo-Romeins Museum. 

De bekendmaking van deze Keltische vondst die mogelijk in verband staat met Ambiorix valt mooi samen met de tentoonstelling 'Asterix en Europa'. Daarin staat de opstand van een fictieve 
Keltische stam tegen de Romeinen centraal. Van een toeval gesproken. 

Waarheid en fictie kan u naast elkaar gaan bewonderen in het Provinciaal Gallo-Romeins Museum, want deze topstukken krijgen uiteraard een vaste stek in de publiekscollectie van het museum. 

Download hier de pdf

Het Provinciaal Gallo-Romeins Museum.pdf