Stel, je hebt een eeuwenoude catalogus doorpluist, neem nu uit 1710, met boeken die toen in zwang waren in Vlaanderen, en je bent nieuwsgierig naar welke muziek die achttiende-eeuwse streekgenoten daarbij luisterden. Een snelle blik op de tijdslijn en daar is al een overzicht van elf welluidende preludes uit dezelfde jaren. En wat meer is, zonder verder te moeten zoeken, krijg je er wat gedichten en enkele smakelijke recepten bij.

Dat kan op flandrica.be, de virtuele bibliotheek van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken. Het is een portaalsite waarop je publicaties kan lezen die in Vlaanderen doorheen de eeuwen werden gepubliceerd, die over Vlaanderen gaan, en kan bladeren door manuscripten en ander moois uit ons patrimonium. Elk stuk is op hoge kwaliteit gedigitaliseerd, van de nodige tekst en uitleg voorzien, en netjes ondergebracht op een gebruiksvriendelijk platform.

Je kan natuurlijk op traditionele wijze gaan zoeken naar curiositeiten, daar is de site in de eerste plaats voor ontworpen. Onderzoekers en studenten vinden onder het tabblad De Collectie alles wat ze nodig hebben: een goed werkende zoekmachine waarin je op trefwoord kan zoeken, en op criteria zoals taal, periode en collectie. Handig is het onderscheid dat bij plaats wordt gemaakt. Je kan zowel filteren op de plaats van creatie als die waarover het document gaat. Praktisch als je bijvoorbeeld een manuscript wil vinden dat over Gent handelt maar in Antwerpen werd vervaardigd, en vice versa.

flandrica.be

Ook kun je alleen de Topstukken laten zien. Die maken een bijzonder deel uit van de digitale erfgoedbibliotheek. Veel van die stukken zijn niet publiek toegankelijk omdat ze te zeldzaam of te kwetsbaar zijn. Op flandrica.be bestudeer je zo kostbare verluchte incunabelen tot in het pigment.

Wie het avontuurlijker wil, kan op de tabbladen Plaats of Periode terecht. De naam zegt het: onder plaats kom je op een kaart van Vlaanderen. Je kan het bij een regio houden of inzoomen tot het kleinste dorp tussen het groen, en dan op goed geluk ontdekken welke letterkundige schat of welk partiturenboek daar nu weer tot stand kwam. En bij periode plaats je al dat papier en perkament in historisch perspectief.

flandrica

Al die ingescande bladzijden komen uit de collecties van Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Universiteit Antwerpen, Openbare Bibliotheek Brugge, Universiteitsbibliotheek Gent, Bibliotheek Hasselt Limburg en die van KU Leuven. Recenter kwamen daar de bibliotheken van DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver en Museum Plantin-Moretus bij. Samen leveren ze honderden boekbanden, handschriften, muziektraktaten, verluchte pagina’s en andere papieren schatten. Op het tabblad Thema zie je die diversiteit op onderwerp geordend, zoals Filosofie, Aardrijkskunde, Muziek en Economie. Vermakelijk zijn thema’s als Gazet en Dagelijkse Leven, waarbij je ontdekt hoe het bestaan van alledag gestalte kreeg in boekvorm.

Op de homepagina krijg je daarenboven nieuwtjes voorgeschoteld uit de bedrijvige wereld van de erfgoedbibliotheken. Om het helemaal af te maken, stelt flandrica.be virtuele rondleidingen samen. Die zijn misschien wel het meest prikkelend. De verrassende online tours nemen je mee door historische, soms spannende, vaak mysterieuze en steeds rijkelijk geïllustreerde verhalen waarin gedrukt en geschreven erfgoed een rol speelt. Zo gidst Verdwenen Plekken je door oude beelden van al lang vergane plaatsen, of reis je mee met avonturiers Van Antwerpen tot Antarctica. Straffe verhalen op papier, maar dan digitaal.

Download hier de pdf

Flandrica