Soms is er niet meer nodig dan wat jeugdig enthousiasme om onroerend erfgoed op de kaart te plaatsen. Enkele aanstormende archeologen combineerden hun passies voor ICT en erfgoed, en wonnen met hun Erf-Goed webstek de VGI innovatieprijs 2007. Daarmee waren ze trouwens niet aan hun eerste proefstuk toe.

Bijna drie jaar geleden lanceerde deze bende jonge vrijwilligers reeds ArcheoNet; de eerste nieuws- en portaalsite over archeologie en erfgoed in Vlaanderen. Met hun initiatief groeven ze dieper dan de gangbare webtoepassingen en integreerden ze succesvol nieuwe toepassingen van het nog volop evoluerende Web2.0. Het leverde hen meteen een nominatie op voor de Vlaamse Monumentenprijs 2005. Sedertdien kan iedereen zich via deze webstek informeren over het reilen en zeilen binnen deze sector die tot voor kort letterlijk en figuurlijk weinig zichtbaar was.

Erfgoed à la carte

Sites op het web

Zowat dagelijks stromen er op deze newsblog berichten toe met aankondigingen van lezingen of nieuwe publicaties, persartikels, vacatures enzovoort die ook de niet-archeoloog kunnen interesseren. Verder biedt ArcheoNet een handige evenementenkalender, een discussieforum en een pagina met links naar de interessantste archeologische websites. Uiteraard rapporteert deze webstek ook over de eigenlijke sites met de nieuwste resultaten van opgravingen in Vlaanderen. Al kan je daarvoor beter terecht op Opgraven, nog een nevenproject van de ArcheoNet-ploeg.

Opgraven integreert informatie over archeologische opgravingen met kaarten en satellietfoto's. Hiervoor maakt de webstek gebruik van Google Maps. U kan er dus ook in- en uitzoomen en de kaart in alle richtingen verschuiven. Klikken op een van de rode ballonnetjes levert u meer info op over een bepaalde opgraving. Een ludiek gegeven is dat ook de verblijfplaats van de medewerkers met een icoontje aangeduid is. Het overzicht van de sites kan men trouwens chronologisch beperken via de selectie van een tijdsvak.

Graven

De bekroonde Erf-goedwebsite die in mei 2006 is gelanceerd, werkt volgens hetzelfde principe. Hier zijn het beschermde monumenten, landschappen en dorpsgezichten in Vlaanderen die per gemeente via foto's in kaart gebracht worden. Daarvoor wordt er opnieuw gebruik gemaakt van een bestaande toepassing. Namelijk Flickr, een populaire service om foto's on-line te zetten en te delen met andere internetgebruikers.

Met ruim 12.000 items op de beschermingslijst, is het documenteren van al dit fraais een werk van lange adem. De makers rekenen dan ook op de hulp van alle liefhebbers van het Vlaamse erfgoed. Ook u kan hen uw mooiste erfgoedfoto's - liefst zonder uw poserende kroost - doorsturen. Indien u niet weet welke monumenten, zichten en landschappen in uw buurt beschermd zijn, kan u dit nakijken in de databank van VIOE, het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed.

Download hier de pdf

Erfgoed à la carte