Elk jaar studeren honderden leerlingen af aan de Stedelijke Academies van Antwerpen. Dankzij Viewmaster/Masterview krijgen zij de kans om hun werk aan het publiek te laten zien. De jaarlijkse tentoonstelling in het Zuiderpershuis wordt telkens samengesteld door gastcuratoren. Rinus van de Velde en Mauro Pawlowski maakten dit jaar een eigenzinnige selectie onder de noemer ‘This time it’s personal’, een zoektocht naar eigenheid. We spraken met Mauro.

Viewmaster Masterview Mauro

“Veel van de afstuderende studenten hebben de voorbije jaren in hun eentje aan materiaal gewerkt, vaak zonder er mee naar buiten te komen of zelfs te beseffen dat ze kunst aan het maken zijn. Die mensen hebben, zonder invloed van buitenaf, een verhaal te vertellen. Ik wou dat verhaal wel leren kennen. Ik was daarnaast vooral benieuwd om met Rinus samen te werken. We kenden elkaars werk uiteraard, maar we hadden nog nooit aan hetzelfde project gewerkt. Gelukkig bleek al snel dat we op dezelfde lijn zaten.”

‘This time it’s personal’, de slagzin van de tentoonstelling, komt uit jullie koker.

“We werden intuïtief aangetrokken tot de kunstwerken die persoonlijkheid uitstraalden. Dat zorgde ervoor dat we uiteindelijk een strenge selectie hebben gemaakt. Er hangen ongeveer vijftig werken in het Zuiderpershuis, gekozen uit de afstudeerprojecten van zo’n 150 studenten. Daardoor krijgt elk werk de ruimte die het nodig heeft. De kunstenaars hebben we nog niet gezien. Tijdens de selectie keken we alleen naar het werk, niet naar de persoon erachter. Ik ben benieuwd om te zien wie achter welk werk schuilt.”

Mauro Pawlowski Viemaster Masterview

Volgens Brian Eno zijn er twee soorten kunstenaars: zij die het gekende tot in het kleinste detail verkennen, en zij die telkens grenzen willen verleggen. Waar plaats jij jezelf?

“Ik ben eerder het tweede type, iemand die steeds op zoek naar iets nieuws. Die onoverzichtelijke puinhoop geeft mij rust. Het zorgt er ook voor dat ik kan blijven evolueren. Dat hielp op een vreemde manier bij deze selectie. Ik raak bijzonder snel verveeld, en kan me niet lang concentreren. Het maakte het gemakkelijk om veel werk te zien. Omdat ik al jaren op dit ritme leef, heb ik geleerd om mijn gut feeling te vertrouwen. Ik heb na al die tijd genoeg bagage om de dingen die me aanspreken te durven herkennen.”

Mauro Pawlowski Viewmaster Masterview

Hoe kan je oprechtheid herkennen?

“Intuïtie is het sleutelwoord. Ik denk dat Rinus en ik hard op zoek waren naar een punt van herkenning, een gevoel. In de tentoonstelling tonen we bijvoorbeeld iemand die afgestudeerd is in de boekbindkunst. Een fascinerende kunstvorm, een echte labour of love. En daarmee kan je nog eens aantonen dat je in toegepaste kunst je ziel helemaal kunt leggen. Ik ben enorm blij dat we in elke beeldende discipline iets gevonden hebben dat onze verbeelding aansprak.”

Tentoonstelling

De expo gaat door in het Zuiderpershuis in Antwerpen op 10, 11, 12, 18 en 19 september.