Voor haar vijfendertigste verjaardag kreeg Kunstenfestival Watou de ondertitel ‘In de luwte van de tussentijd’ mee. De nadruk ligt dit jaar op tijd en traagheid. Kunstenaars, dichters en schrijvers allerlei loodsen de bezoeker mee in een totaalbeleving die de mallemolen van het leven (even) doet vergeten.  Poëzie en woord vinden elkaar in Kunstenfestival Watou, een plek om u te onthaasten. Deze zomer stelt het kunstdorpje de deuren open van 4 juli tot 30 augustus.

Met thema’s als geluk, toeval en liefde bieden de verhalen van Watou een brede kijk op de maatschappij. Het Kunstenfestival wil  nieuwe inzichten in de wereld. Zowel gevestigde namen als nieuwelingen uit de kunstwereld krijgen een plaats. Dat de onderdompeling in het kunstdorp gesmaakt wordt door het publiek, bewijst het stijgende aantal bezoekers, tot zelfs vijftienduizend bezoekers in 2014.

Dit jaar focust Watou op traagheid. Poëziecurator Willy Tibergien en intendant Jan Moeyaert brengen beeld en taal samen. Ze kozen installaties, sculpturen en foto’s uit, samen met bijpassende gedichten. De combinaties zijn zo uitgedacht dat het dorpje bij de Franse grens dit jaar nog meer moet veranderen in een oase van verstilling.

Ies Schute

Naast het vaste kunstenparcours zijn er de weekendhappenings. In die ‘Zomerzinnen’ zijn lezingen, voorstellingen en optredens opgenomen. Josse De Pauw en kleinkunstenaar Stoomboot (Niels Boutsen) openden het kunstenfestival. Peter Verhelst las voor uit zijn roman ‘De kunst van het crashen’, over de sereniteit van een crash en het verlangen naar die tussentijd waarin alles verloren lijkt. Niet enkel kan het de toeschouwer naar verhalen luisteren, maar tussen 19 juli en 25 juli ook eigen verhalen vertellen aan Maud Vanhauwaert, die alles in ‘Het Kabinet’ neerpent. Meer dichterlijke stilte komt van Joke van Leeuwen,  Frank Adam, Griet Op De Beeck, Bart Moeyaert, A.L. Snijders, Annelies Verbeke, Roderik Six en nog veel anderen.

Watou

Daarnaast stelt het Kunstenfestival ‘De Muur’ voor. Steeds andere beeldende kunstenaars werken samen met een schrijver of een dichter om een vluchtig kunstwerk te maken op een muur. Het kunstwerk verdwijnt telkens na één weekend. Josse De Pauw maakte samen met Dirk en Kat Steppe de eerste Muur, andere duo’s zijn onder andere Cornelia Boudens en Lara Taveirne of Randall Casaer en Wouter Deprez.