Als het op digitale toepassingen in de culturele wereld aankomt, loopt het Rijksmuseum in Amsterdam al jaren voorop. Hun Rijksstudio is een speeltuin voor iedereen die creatief met de collectie van het museum aan de slag wil. Meer dan driehonderdduizend kunstwerken staan er vrij te kijk. Het museum is grote voorvechter van open data, kunst die digitaal beschikbaar is voor kunstliefhebbers en educatieve doelstellingen. Hergebruik wordt gestimuleerd, en de werken zien ze als publiek domein. Met hun onlinecollectie en hun omgang ermee hebben ze de lat gelegd voor andere musea, en veel daarvan kunnen nog niet volgen op vlak van kwaliteit van de beelden.

Met Rijksstudio kan je online door de collectie wandelen. Je kan er aan het verzamelen slaan als een goede oude mecenas in een digitaal tijdperk, en je goede smaak verspreiden via alle mogelijke sociale media. Tegelijk kan je er je eigen creativiteit op botvieren. Rijksstudio maakt het mogelijk om fascinerende delen van schilderijen te selecteren, in te zoomen en die zelf te laten drukken. Wil je echt je fantasie de vrije loop laten, dan kan je zelfs een nieuw behangpapier kiezen voor een schilderijdecor, of jezelf als figurant laten verschijnen op het canvas. De mogelijkheden zijn legio. Met Rijksstudio beleef je op een unieke manier het museum en haar collectie van thuis uit.

Rijksapp, App

Nu lanceert het Rijksmuseum een vernieuwde app, die het Rijkmuseum thuis en het Rijksmuseum ter plaatse combineert. Daarin mocht Rijksstudio uiteraard niet ontbreken, en de toepassing combineert die met inhoudelijke tours door de museumcollectie, innovatieve navigatie door het gebouw, en alles wat je nodig hebt om het Rijksmuseum binnen te komen. Een ticket, krakende audiogids of te traag of snel flanerende gids, het heeft allemaal zijn charme. Maar met de app kan alles op eigen tempo, en makkelijk met eigen smartphone en oortjes.

De opdeling is eenvoudig en doeltreffend: Tours, Rijksstudio of Tickets. Eenvoud en gebruiksgemak staan centraal. De Rijksapp bevat veertien tours, gaande van vaste rondes langs de hoogtepunten – met topstukken als de Nachtwacht van Rembrandt en het Melkmeisje van Vermeer, om er maar twee voor de hand liggende te noemen, – tot tijdelijke tentoonstellingen. Zo kan je al meteen de nieuwe expo High Society digitaal uitpluizen via het werk van Cranach, Sargent, Munch, Manet en Veronese. Bij elk kunstwerk op je weg, belicht de app details die je op het eerste gezicht niet had opgemerkt. De app leidt je ogen over het kunstwerk terwijl je een gesproken uiteenzetting krijgt over symbolen en motieven. Korte video’s laten werken tot leven komen. Zo zie je de personages op Rembrandts Nachtwacht hun plaats innemen om te poseren voor de meester, en tussendoor even pauze nemen. De tentoongestelde werken lossen tijdens zo’n tour geheimen die je zonder de hoge resolutiebeelden en multimedia waarschijnlijk niet zou te weten komen.

Met de Rijksapp kan je niet enkel door de zalen flaneren alsof je ze op je broekzak kent, de toepassing is ook je weg omheen de ellenlange wachtrij bij de ticketbalie.

Voor de stemmen deden ze een beroep op bekende Nederlandse acteurs als Barry Atsma en Anna Drijver. De navigatie maakt gebruik van indoor automatic wayfinding, waarbij een interactieve plattegrond en route-aanwijzingen die doen denken aan een geavanceerde gps, je van zaal naar zaal brengen. Vanaf elk vertrekpunt geeft de app advies, op basis van persoonlijke voorkeur of gekozen tour. Hiervoor zijn driehonderd beacons geïnstalleerd in het museum, die ervoor zorgen dat bezoekers actuele informatie ontvangen. De filosofie is dat je steeds in drie stappen naar een volgend hoogtepunt moet worden geleid.

Met de Rijksapp kan je niet enkel door de zalen flaneren alsof je ze op je broekzak kent, de toepassing is ook je weg omheen de ellenlange wachtrij bij de ticketbalie. Via je smartphone kan je eenvoudig tickets kopen en die bij de kaartcontrole in het museum laten scannen. De app is beschikbaar in Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Japans, Russisch en Mandarijn, en te downloaden in de App Store en via Google Play.

Download hier de pdf

De Rijksapp