Iedere maand vergezelt okv.be-fotografe Louise D’Eer een kunstenaar naar een inspirerende plek. Deze maand volgt ze filmmaker Hyun Lories.

Ik ontmoet filmmaker Hyun Lories op een zonnige, koude dag op de Anspachlaan in Brussel. Brussel is niet alleen Hyuns huidige woonplaats, maar ook dé inspiratieplek en setting voor zijn films. Hyun maakte eerder muziekvideo’s voor onder andere Zwangere Guy, Le77, K1D en TheColorGrey, en als recent afgestudeerde van het RITC zet hij zich sterk op de kaart met zijn persoonlijke filmprojecten. Voor zijn laatste film en afstudeerproject Versailles, won Hyun de publieksprijs op Film Fest Gent en ook op het Kortfilmfestival Leuven sleepte hij de VAF Wildcard Fictie in de wacht.

Louise D'Eer Hyun Lories

Dat Brussel en de authenticiteit ervan Hyun na aan het hart liggen, is onmiddellijk merkbaar wanneer we over de Anspachlaan wandelen en café Brasseur tegenkomen.

Ik woon al lang in Brussel, momenteel in Laken. De Brasseur is een plek waar mensen samenkomen over verschillende generaties heen en waar je op zondag de authentieke Brusselse sfeer kan opsnuiven als dat al een betekenis heeft. Het is fijn om nog zo’n café te hebben want de sfeer op de Anspachlaan is doorheen de tijd helemaal veranderd. Vroeger had het een straatkantje met een hoek af. Je moest wat zoeken om er de schoonheid van in te zien. Nu begint het heel clean te worden met grote ketens etc.. Kortom, de authenticiteit moet wijken voor het toegankelijkere pretparkgevoel.

Hyun Lories De Plek

Still uit de bekroonde film Versailles

Een tweede café waar Hyun me mee naartoe neemt is Verschueren in Sint-Gillis, waar hij zelf werkte als barman. Tijdens het werken kwam hij er in aanraking met een artistiek publiek van de nabijgelegen kunstscholen. De toevallige ontmoetingen met kunstenaars triggerden hem om zelf creatief aan de slag te gaan. Toen hij op een dag meehielp op de filmset van zijn vriendin sprak zij de legendarische woorden uit “dit zou echt iets voor jou zijn”.  En zo geschiedde, Hyun vatte zijn filmstudies aan het RITCS aan.

Louise D'Eer De Plek Hyun Lories

Ik vond kunst voor mijzelf altijd super veraf. Ik durfde er zelfs niet aan te denken op een kunstschool te starten. Toen mijn vriendin voorstelde om naar de filmschool te gaan kwam dit zo hard binnen. Film studeren heeft mij super gelukkig gemaakt en dankzij de opleiding heb ik veel zelfvertrouwen herwonnen.

Jarenlang combineerde Hyun zijn studie film met zijn job als jeugdwerker. Hierdoor maakte hij kennis met diverse plekken in Brussel, zoals Park Fontainas.

In dit park probeerden we jongeren al spelend en sportend te leren kennen om ze zo richting jeugdwerk te leiden. Toen ik zes jaar geleden startte in jeugdwerk, was ik enorm onzeker over hoe ik een band kon opbouwen met de jongeren. Maar ik merkte dat ik op plekken zoals deze enorm snel aanvaard werd. Uiteindelijk heeft iedereen wel iets te zeggen over wijken met kwetsbare jongeren, maar weinigen nemen effectief een kijkje en benaderen die plaatsen met een open houding.

Louise D'Eer De Plek Hyun Lories

Hyuns laatste film Versailles speelt zich af in de sociale woonwijk Neder-Over-Heembeek. Voor die film werkte hij samen met personen uit het Brusselse zonder professionele acteerervaring.

Ik werk graag samen met mensen zonder acteerervaring. Zij beschikken over een enthousiasme en gedrevenheid die ik mooi vind. Ik ben zelf een beginnende filmmaker, net daarom vind ik het aangenaam om te werken met mensen die ook willen ontdekken. Zij stralen een onevenaarbare authenticiteit uit.

Louis D'Eer De Plek Hyun Lories

Ook naast het filmmaken merk ik bij Hyun een maatschappelijke gedrevenheid. Hij neemt me mee naar een voormalig rusthuis dat leegstond en vervolgens collectief gekraakt werd. Momenteel verblijven er een tiental personen die anders op straat zouden terechtkomen.

Ik ben de laatste jaren beginnen geloven in dit soort van burgerinitiatieven. In Brussel is er een gigantische leegstand die we kunnen tegengaan door het heractiveren van lege gebouwen en ze ter beschikking te stellen van behoeftigen of de buurt. Dit initiatief vangt niet alleen mensen op, maar zet ook in op duurzaamheid door overschotten van grootwarenhuizen te recupereren en uit te delen. Bovendien stimuleert het initiatief kunstenaars om er samen te komen.

Het komende jaar zal Hyun gebruiken om te werken aan een nieuwe kortfilm.