Senne de crime - No Zenne to waste

Robots, onderzoekers, burgers of ingenieurs, allemaal worden zij ingezet om de toestand van de rivier te verbeteren. De waterkwaliteit van de Zenne blijft een grote uitdaging voor Brussel! Dankzij het mobiele labo dat in het museum opgesteld staat tot maart 2022, ontdek je het complexe waternetwerk dat zich uitstrekt onder je voeten. Je leert ook de organisaties en beroepen kennen die dat netwerk beheren en de acties die worden ondernomen om ons leefmilieu te verbeteren. 
 
Waarom is de kwaliteit van het Zennewater vandaag zo belangrijk? 
 
De overwelving, die 150 jaar geleden met veel luister werd ingehuldigd, betekende het begin van een nieuw tijdperk in de strijd tegen overstromingen, epidemieën en gebrek aan hygiëne. Samen met de overkapping van de rivier werd ook het rioleringssysteem uitgebouwd. Om de stad proper te houden, kozen de inwoners voor de aanpak van “alles in de riool”, terwijl de rivier diende als ondergronds opvangbassin voor al het afval- en regenwater… 
 
De Zenne bleef lange tijd een afvoerroute voor afvalwater, wat tegen het begin van de 21e eeuw leidde tot extreme vervuiling. Sinds de jaren 2000 wordt het afvalwater gezuiverd in twee waterzuiveringsstations: Brussel-Noord en Brussel-Zuid. De biologische en chemische kwaliteit van het rivierwater is verbeterd. Maar als het te hard regent, storten de overlopen het overtollige water van de riolen nog altijd in de Zenne en het kanaal. 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum