Roel Heremans - NeuroRight Arcades

Niets of niemand mag in je ‘hoofd’ kijken zonder dat jij dat wil

De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en vaak verder dan we ooit hadden durven te denken. Zogenaamde Neuro-wearables en Brain-Computer-Interfaces zullen in de nabije toekomst enorm veel interessante nieuwe mogelijkheden creëren. Deze neurotechnologieën zullen in staat zijn om informatie uit het brein te halen en ook om invloed te hebben op wat we denken en voelen. Maar wat als bedrijven of overheden die technologieën gaan inzetten voor zaken die we liever niet willen of die bepaalde grenzen overschrijden? Daar hebben de bestaande sociale en ethische kaders nog geen antwoorden op. Daarom definieerden onderzoekers van het NeuroRights Initiative (Columbia University) verschillende ‘neurorechten’. Deze moeten onze breinen beschermen tegen ongewenste invloeden van buitenaf. 

Het GUM verwelkomt de 5 NeuroRight Arcades van transdisciplinair kunstenaar Roel Heremans in de Gallery van het museum. Neem tijdens jouw museumbezoek plaats aan de spelconsoles en duik in je eigen hersengolven. Heremans en zijn team lieten zich bij het ontwikkelen inspireren door de 5 NeuroRechten (NeuroRights). Die werden gedefinieerd aan Columbia University om onze breinen te beschermen tegen de razendsnel ontwikkelende neurotechnologieën die onze gedachten en emoties zouden kunnen lezen en zelfs beïnvloeden.

Biografie

Roel Heremans is een transdisciplinair kunstenaar die werkt met ethische videogames, gecomponeerde introspectie & neurofeedback 

In de meeste van zijn werken componeert hij fragmenten van audio die de verbeelding van bezoekers prikkelen om meeslepende groepservaringen te creëren. Hierdoor worden de bezoekers tegelijkertijd acteurs, getuigen, performers en re-enactors van mentale en fysieke denk- en bewegingsprocessen, waarbij collectieve performances individuele reacties tegenkomen en vice versa. 

 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum