Het Museum Oudenaarde (MOU) wijdt een unieke tentoonstelling aan een bijzondere vrouw: Margaretha van Parma, eerste kind van Keizer Karel en een lokale dienstmeid Johanna Van der Gheynst. Die lage status belet niet dat Margaretha op haar 37ste landvoogdes van de Nederlanden wordt. Deze kunstliefhebster behoort tot de machtigste figuren in het woelige Europa van haar tijd, de begindagen van de Tachtigjarige Oorlog.
De tentoonstelling toont heel diverse objecten - van luxueus tot alledaags - uit prestigieuze collecties: schilderijen en tekeningen, wandtapijten en miniaturen, goud- en zilverwerk en glas-in-loodramen. Ze dompelen je onder in de kunst en cultuur van de boeiende 16de eeuw, een historische kanteltijd. Maak kennis met de rituelen en tradities van toen: de (valken)jacht, feesten, etiquette, dresscode en muziek.
Je ziet portretten en schitterende objecten die Margaretha koesterde of waarvoor zij de opdracht gaf. Ontdek de smaak van de keizersdochter en schuif mee aan tafel voor ‘het feest van de eeuw’. Hedendaagse interventies van fotograaf Lieve Blancquaert en luitist Floris De Rycker brengen Margaretha terug tot leven.
Lieve Blancquaert portretteert moderne Margaret(h)a’s en brengt ze samen in een indrukwekkende installatie. Wie zijn in onze tijd de Margaretha’s? Waar staat Margaretha anno 2024 voor? Herkennen we universele, vrouwelijke thema’s? Floris De Rycker ontwikkelt voor de tentoonstelling een soundscape vol sfeer: eigentijds én met echo’s van de muziek aan Margaretha’s hof.
Margaretha van Parma werd in 1522 gedoopt in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Pamele. Tijdens de tentoonstelling Margaretha - Keizersdochter tussen macht en imago ontdek je in deze kerk de aangrijpende video- en audio-installatie van Lieve Blancquaet en Floris De Rycker.
Afbeelding: Anoniem, naar Anthonis Mor, Portret van Margaretha van Parma, ca. 1560 , © Royal Collection Enterprises Limited 2024, Royal Collection Trust