Kennis aan de ketting

Fake news, censuur en informatie rond 1500 en vandaag

Dieric Bouts en fake news hebben meer met elkaar gemeen dan je denkt. En mensen hadden ook destijds al te maken met de (on)betrouwbaarheid van informatie. De cultuurtentoonstelling Kennis aan de ketting confronteert ons 21ste-eeuwse perspectief op deze thema’s met de realiteit van de 15de eeuw en erna. 

Vernieuwend tentoonstellingsconcept 

Kennis aan de ketting is een verfrissend en hedendaags tentoonstellingsconcept waar je zélf actief deel van uitmaakt. Wat was en is de prijs van kennis, vroeger en nu? Wat betekende het ontstaan van de boekdrukkunst of de introductie van digitale middelen zoals het internet en sociale media voor de (on)toegankelijkheid van kennis? En was er rond 1500 ook al sprake van fake news? 

Hedendaagse en oude stemmen 

De tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek laat je op een verhelderende manier zien welke rol wetenschap speelde en speelt bij de discussie over fake news, misleidende informatie en (on)betrouwbare bronnen - in de tijd van Dieric Bouts en vandaag. 

Ter gelegenheid van het stadsfestival komt Dieric Bouts via artificiële intelligentie terug tot leven. Naast de hedendaagse stemmen van journalist Rudi Vranckx, expert in fake news en censuur Michaël Opgenhaffen en columniste Yasmien Naciri, zal Bouts zelf ook te zien en te horen zijn in deze tentoonstelling vol beleving en nieuwe horizonten. 

Afbeelding: campagebeeld ​​New Horizons | Dieric Bouts Festival © De val van de verdoemden, Dieric Bouts, ca 1450 © RMN-Grand Palais (Palais des Beaux-Arts de Lille, Lille) | Star Wars: Attack of the Clones (2002), digital concept art, Ryan Church © Lucas Museum of Narrative Art, Los Angeles

Tentoonstellingen in hetzelfde museum