René Magritte, Het kristallen bad, 1946

René Magritte, Het kristallen bad, 1946, gouache, privéverzameling 

Bozar viert 100 jaar surrealisme met een tentoonstelling rond de beroemde avant-gardestroming in België over een periode van maar liefst 60 jaar. 1924: net als in Parijs starten ook in ons land de surrealistische activiteiten met gedurfde pamfletten van onder meer dichter Paul Nougé, leidraad in deze expo. De eigenzinnige surrealisten in België gaan voorbij aan het louter esthetische – ze willen de wereld transformeren met hun subversieve kunst. Histoire de ne pas rire schenkt extra aandacht aan hun internationale contacten, de politiek-historische achtergrond en belangrijke vrouwelijke kunstenaars. Met werk van o.a. Paul Nougé, René Magritte, Jane Graverol, Marcel Mariën, Rachel Baes, Leo Dohmen, Paul Delvaux en ook Max Ernst, Yves Tanguy, Salvador Dalí, Georgio de Chirico en vele anderen.

Ontdek kunst in augmented reality 

In het kader van de tentoonstelling Histoire de ne pas rire. Het surrealisme in België heeft Bozar een artistiek extra muros parcours ontwikkeld rond het Paleis voor Schone Kunsten. 

Bozar nodigde vijf kunstenaars uit om kunstwerken te creëren die je kan ontdekken in Augmented Reality (AR). De werken zweven rondom de Kunstbergwijk. Ontdek de acht surrealistisch geïnspireerde kunstwerken op de gevels van gebouwen in en rond het gebouw van Bozar. 

Jelena Vanoverbeek – VIOLINS 

Op uitnodiging van Bozar creëerde Jelena Vanoverbeek (1990, Leuven) een nieuwe installatie: VIOLINS, in dialoog met de historische tentoonstelling Histoire de ne pas rire - Het surrealisme in België. Zoals de surrealisten is ze geïnteresseerd in het subversieve potentieel van woorden, de dubbelzinnigheid van taal en haar aanspraak op directe communicatie. 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum