Het Kunstuur - Vierde tentoonstelling

Het Kunstuur stelt topwerken tentoon uit de periode 1850 - 1950. Het is een heel aparte beleving. Bij elk schilderij wordt een verhaal verteld door een bekende of minder bekende Vlaming. Samen met de unieke belichting en de aangepaste muziek van Dirk Brossé zorgt dat voor een uur betoverende kunst in een historische locatie, de Heilige Geestkapel, recht tegenover de Sint-Romboutstoren.

De kunstenaars van de eerste en tweede Latemse groep zijn prominent aanwezig. Maar ook in Wallonië en andere streken werden topwerken gemaakt. 

Het naturalisme, realisme, luminisme, impressionisme, symbolisme, expressionisme, fauvisme en surrealisme komen aan bod. Het was een periode die veel verschillende kunststromingen telde. 

Om de 20 minuten mag een groep van acht personen de expo in, die drie ruimtes omvat en eindigt in de Heilige Geestkapel zelf. Een bezoek aan Het Kunstuur duurt exact één uur. 

Topwerken van: Rik Wouters, Valerius De Saedeleer, Gustave Van de Woestyne, Gustave De Smet, Léon De Smet, Jenny Montigny, Evarist De Buck, Albert Saverys, James Ensor, René Magritte, Paul Delvaux, Léon Spilliaert, Floris Jespers, Jean Brusselmans, Victor Leclercq, Charles Degroux, Henry De Groux, Jakob Smits, Eugeen Van Mieghem, Prosper De Troyer, Pierre Paulus de Châtelet en Firmin Baes. 

Afbeelding: Verhaalvertelling door Jan De Smet, muzikant. Jan De Smet vertelt een verhaal bij het schilderij van Prosper De Troyer Mineur à l'accordéon (1928). "Onze accordeonist heeft zopas een mineur akkoord gespeeld".

Tentoonstellingen in hetzelfde museum