François Gianolla - Tekenaar

Affiches en cartoons

In de collectie van KADOC vallen enkele affiches en cartoons op die gesigneerd zijn door FG of FGianolla. Ze werden alle uitgegeven in de jaren 1930 in de kringen van de christelijke arbeidersbeweging. François Gianolla, zoon van een Waalse moeder en een Zwitserse vader, werd in 1907 geboren in een buitenwijk van Charleroi. Bij zijn overlijden in 1990 liet hij een oeuvre na van zowel schilderijen, tekeningen, affiches, cartoons en stripverhalen als poëzie. Deze tentoonstelling belicht daarvan enkele facetten. 

Geïnspireerd door de idealen van Jozef Cardijn, stichter van de (Vrouwelijke) Katholieke Arbeidersjeugd, zette de jonge Gianolla zijn tekentalent in voor de kajottersbeweging. Hij illustreerde haar tijdschriften en ontwierp affiches voor haar manifestaties en informatiecampagnes. 

Zijn stripreeks Fred, Mile et Bob vond zijn oorsprong in diezelfde kajottersbeweging, wanneer hij begin jaren 1930 de gag Fred et Mile in het tijdschrift Mon avenir overnam van Hergé, die na één bijdrage stopte. De avonturen van het duo, later aangevuld met Bob, verschenen zowel in de Frans- als de Nederlandstalige bladen van de KAJ. Voor de Tweede Wereldoorlog publiceerde Gianolla twee stripalbums. In 1954 volgde een derde. De uitgever van Hergé beschuldigde hem toen van plagiaat. De gelijkenissen waren inderdaad treffend, maar Gianolla had de reeks dan ook overgenomen van Hergé… 

De oorlog bracht Gianolla in Zwitserland door. Nadien verhuisde hij voor vijftien jaar naar Parijs. Hij werkte al die tijd als een bijzonder ijverige cartoonist voor verschillende Zwitserse, Franse en Belgische kranten en tijdschriften. Voor de christelijke zuil in Vlaanderen waren dat onder andere Raak van de Katholieke Werkliedenbond en Onder ons van Ziekenzorg (Christelijke Mutualiteiten). 

Na zijn terugkeer naar België wierp hij zich met dezelfde passie op de literatuur. Hij beproefde allerlei genres, maar werd toch vooral opgemerkt met zijn poëzie in het Frans en het Waals. Hij illustreerde zijn teksten met tekeningen van arbeiders tegen de achtergrond van koolmijnen, terrils en fabrieksrook. 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum