Floraliën Gent 2022

Floraliën 2022

Van economie naar ecologie 

Wie Gent zegt, denkt aan een stad die cultuur beleeft en tradities hooghoudt. Maar ook aan een stad die zichzelf doorheen de eeuwen economisch op de kaart heeft gezet: linnen, katoen maar ook sierteelt, bloemen en planten.  

FLORALIËN GENT is één van die sterke merken die de stad Gent bekendheid gegeven heeft tot ver buiten de grenzen van regio en land. Die bekendheid ligt vooral aan de vierjaarlijkse tentoonstelling, maar ook aan de economische impact van FLORALIËN GENT tijdens het 214-jarig bestaan die moeilijk kan onderschat worden. Daarom organiseert de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde (KMLP) in de aanloop naar de FLORALIËN GENT een tentoonstelling die de economische rol voor een hele sector in de verf zet. Een terugblik om het innovatieve karakter van de huidige ontwikkelingen in de sector van de bloemen- en sierteelt nog beter te begrijpen.  
 

Florale kunst en kunde van een vakbekwame, duurzame, innovatieve sector 

De stad veert op na covid en het wordt tijd om de symbolen van de stad opnieuw te omarmen. De geschiedenis van de FLORALIËN, zoals de tentoonstelling sinds 1873 wordt genoemd, heeft zijn wortels in de belangstelling voor bloemen en planten op het einde van de 18de eeuw toen de eerste bloemenmarkt op de Kouter georganiseerd werd en de Gentse Plantentuin werd opgericht.  

In een chronologisch en gebald overzicht kan de bezoeker in het statige Provinciehuis kennismaken met de belangrijkste scharniermomenten uit de rijke geschiedenis van de Gentse Floraliën.  

  • Van de wieg op de Kouter in 1772, over de allereerste bescheiden bloemententoonstelling in 1809 tot de prestigieuze editie tijdens de wereldtentoonstelling in 1913; 
  • Van de eerste landschapstentoonstelling in het verbouwde Casino aan de Coupure in 1868 tot de verhuis naar Flanders Expo in 1990; 
  • Van de tentoonstellingen in het Gentse stadhuis (1827-1836) tot de terugkeer naar het stadscentrum in 2016.  

 Wat is er te zien? 

Aan de hand van beeldmateriaal uit het rijke archief van de Koninklijke Maatschappij krijgt de bezoeker in het Provinciehuis een idee van de evolutie van de sierteelt in Vlaanderen en de grote inspanningen die onze siertelers in de voorbije twee eeuwen hebben geleverd om van de regio rond Gent dé bloemenregio van ons land te maken. 

Ook recenter bewegend beeldmateriaal zal te zien zijn op de tentoonstelling: een time-lapse van opbouw tot afbraak van de Floraliën in 2005, een compilatie van de openingsplechtigheden met koninklijk bezoek sinds 1990. 

2020: Floraliën Gent erkend als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed.
 

Floraliën Gent 2022 

Van 30 april t.e.m. 8 mei organiseert de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde in het Floraliënpaleis in het Citadelpark voor de 36e keer een internationale bloemen- en plantententoonstelling. De tentoonstelling geeft zo de aftrap van de editie 2022. Gentse Floraliën zal ook in de toekomst deel blijven uitmaken van het DNA van Gent als bloemenstad. 

In 2022 komen de Floraliën “thuis” in de Floraliënhal en het ICC (Citadelpark)

'Mijn paradijs, een wereldse tuin’ blijft het thema van de volgende Floraliën. In onze maatschappij zijn mensen steeds meer op zoek naar stilte en rust, naar zichzelf en naar hun persoonlijk paradijs. Dat paradijs ligt voor iedereen op een andere plaats. Sommigen vinden het in hun groene huiskamer, anderen voelen zich dan weer het best in een park of in hun eigen tuin. Wim Opbrouck siert het campagnebeeld 2022 van de volgende editie als engel met vleugels van bloemen. De acteur verloor zijn hart volledig aan de stad Gent, vertoeft graag in zijn eigen ruime tuin en drukte in het verleden ook duidelijk zijn stempel op het leven in onze stad. 

Website Floraliën 2022