Dieric Bouts, Val van de verdoemden, ca 1450 | Ryan Church, Star Wars: Attack of the Clones, 2007

Dieric Bouts, Val van de verdoemden, ca 1450 | Ryan Church, Star Wars: Attack of the Clones, 2007

Stadsfestival Bouts 2023 - New Perspectives in Leuven

Lees het artikel: Dieric Bouts - Beeldenmaker

De opening van de grote Dieric Bouts-tentoonstelling nadert met rasse schreden. De historische beeldenmaker wordt naast beeldenmakers van vandaag geplaatst. New Horizons, het Dieric Bouts Festival in Leuven, is één van de culturele hoogtepunten van dit najaar.

Museum M presenteert een grote overzichtstentoonstelling over Dieric Bouts. Nooit eerder kwamen zoveel werken van de Vlaamse Meester bijeen in zijn thuisstad. Bovendien krijg je een totaal nieuwe kijk op werk van meer dan vijf eeuwen oud — door een radicale confrontatie met de beeldcultuur van vandaag. 

Dieric Bouts 

Dieric Bouts (ca. 1410-1475), in één adem te noemen met Jan Van Eyck of Rogier Van der Weyden, is een van de belangrijkste Vlaamse Meesters. De kunstschilder bracht het grootste deel van zijn leven door in Leuven, waar hij zijn beste panelen – rijke taferelen, krachtige portretten en bovenwereldse landschappen – schilderde. In 1472 werd Bouts zelfs benoemd tot stadschilder van de stad, een eretitel. Op dat moment maakte Leuven een gigantische stedelijke vernieuwing door en beleefde ze gloriedagen met haar nieuwe universiteit – de ideale context voor Bouts om zich te ontplooien als renaissancekunstenaar. 

Virtuoze beeldenmaker 

Het concept van deze tentoonstelling is zonder meer radicaal: we mogen Bouts niet bekijken als kunstenaar. Het beeld dat we vandaag hebben van de artiste peintre bestond in de 15de eeuw nog niet. Dieric Bouts was geen romantisch genie of briljante uitvinder, hij was een beeldenmaker. Hij schilderde wat van hem verwacht werd en excelleerde daarin – denk maar aan topstukken als Het Laatste Avondmaal en de De marteling van de heilige Erasmus. Daarom is het zinvol om Bouts te confronteren met de beeldenmakers van vandaag: sportfotografen, filmmakers, game-ontwikkelaars. In M zullen ze zij aan zij staan met de oude meester. 

En die lijn trekt M door tot in de Leuvense Sint-Pieterskerk, waarvoor Het Laatste Avondmaal van Bouts oorspronkelijk geschilderd werd. Het topstuk verhuist voor de gelegenheid naar M. In de kerk brengt M een in-situ presentatie van de Amerikaanse conceptuele kunstenaar, schrijver en filmmaker Jill Magid. 

Jill Magid - The Migration of the Wings (20/10 - 14/01/2024)

 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum