Treinen en spionage

Europalia Train and Tracks - 1914- 1918 Treinen en spionage

Europalia Trains & Tracks

In het kader van Europalia Trains & Tracks.

Het Mons Memorial Museum buigt zich over een weinig bekend aspect uit de Eerste Wereldoorlog—de link tussen spionage en het spoorwegnet—en zoomt in op de geschiedenis van het verzet in de omgeving van Bergen. 

In de tentoonstelling komt de bezoeker meer te weten over de fundamentele rol die treinen en het spoorwegnet speelden in tijden van oorlog. Dit onmisbare logistieke instrument maakte een conflict van die omvang mogelijk maar was net zo essentieel voor de overwinning van de geallieerden. 

Toen de oorlog in 1914 losbarstte, bevond het spoorwegnet zich op het hoogtepunt van zijn expansie. Het zorgde ervoor dat grote hoeveelheden soldaten zich door heel Europa konden verplaatsen en speelde later een enorm belangrijke rol bij het logistieke transport van materieel en troepen. In het bezette België exploiteerden de Duitsers het spoorwegnet deskundig. Het land werd de draaischijf voor de doortocht van talrijke konvooien. 

De tentoonstelling stelt eerst de rol van de trein en de spoorweg tijdens de eerste maanden van het conflict voor en focust vervolgens meer specifiek op hoe burgerlijke verzetslieden de doortocht van de treinen in het oog hielden. In het bezette België, in Bergen en in de Borinage maar ook elders, ontpopten burgers—agenten/s van de inlichtingennetwerken zich namelijk tot spionnen, die hun leven waagden om de Belgische, Franse en Britse diensten cruciale informatie te bezorgen over de doortocht van de treinen en hun lading.

Hun namen zijn Jerôme Daubechies, Charles Simonet, Joseph Delsaut, Jules Legay en 
Alfred Ghislain, en hun verhalen worden weergegeven en in hun context geplaatst aan de hand van getuigenissen en museumobjecten.

Tentoonstellingen in hetzelfde museum