De Leie, onze eigen Vlaamse gouden rivier, staat deze zomer in de kijker. Voor het zevende jaar op rij organiseert Toerisme Leiestreek en vzw Ontdekking-s-rijzen Kunstzomer Leiestreek. Tegelijk stelt de stad Kortrijk De Grote Verleieding voor.

Tijdens de zomermaanden vindt aan de oevers van de Leie en haar kanalen de Kunstzomer in de Leiestreek plaats. De succeseditie 2014 klopte af op 8000 bezoekers en breidt elk jaar uit. Het project houdt halt in Zwevegem en Kuurne, maar ook Deerlijk, Vichte, Ingooigem, Machelen-aan-de-Leie, Waregem en Spiere-Helkijn verenigen toerisme en kunst, water en cultuur.

Doorheen het jaar zijn kleppers als het Roger Raveelmuseum en het Streuvelshuis al te bezoeken. De interesse voor kunst op locatie bleef toenemen en resulteerde uiteindelijk in de Kunstzomer. Coördinator José Sintobin verklaart waarom de Kunstzomer al zeven jaar succesvol is: “Wij creëren kunst zonder drempelvrees. Niet enkel kunstliefhebbers, maar alle publiek is welkom. De Leiestreek is kunstleverancier voor iedereen.” 

Kunstzomer Kortrijk

Met de Kunstzomer streven de verschillende gemeentes geen commercieel doel na, maar denken ze een conceptueel kader uit. De Leie neemt een prominente plaats in voor de inspiratie van kunstenaars. In Waregem is er  ook de invloed van de couleur locale: kunstenaars lieten zich inspireren door de Waregemse koersen. Tijdens het jaar vonden selecties plaats van nieuw jong talent en semiprofessionele kunstenaars. Tijdens de Kunstzomer wordt dit nieuw talent met vaste waarden gecombineerd. “Raveel was alvast fan van de Kunstzomers en was er fier op dat zijn opvolging verzekerd was”, vertelt Sintobin. 

Een van de hoogtepunten is de slotceremonie van editie 2015 in Kuurne. Denis De Gloire stelt er zijn Vier Jaargetijden voor op de tonen van Vivaldi’s gelijknamige compositie. Dat niet enkel beeldende kunsten centraal staan, is dit jaar nieuw. Elke gemeente organiseert een openingsevenement. Hier staan muzikale opluistering en verschillende toneelopvoeringen centraal.

Carlos Caluwier

De Grote Verleieding

In Kortrijk werd Flux ingericht, een kunstroute langs de Leie.  Die route wil de historische Leieschilders en hedendaagse installaties tegenover elkaar plaatsen. Niet enkel de werken van Raoul de Keyser, Roger Raveel, Gustave Van de Woestyne kleuren de tentoonstellingen. Ook hedendaags werk van onder meer Elke & Bruno en Filip Dujardin is te bezichtigen. De kunstroute maakt bovendien deel uit van De Grote Verleieding. In navolging van de werken rond de Leie die ruim 20 jaar in beslag namen, volgt een groot stadsfeest. Hier wordt de Leie als bindende factor tussen kunstenaar en inwoner gezien: de Leie als ontmoetingsplek en broedplek voor artiesten.