Groepen
Museumshop
Vrij  Vaderland

Veurne beleeft eind oktober 1914 enkele bange dagen, de alles vernietigende Duitse troepen bereiken het laatste in te nemen stukje van België, de Westhoek. De dappere Belgische soldaten verdedigen zich met man en macht aan de IJzer, zelfs dit dreigt te mislukken…

Tot Koning Albert I, opererend vanuit het Stadhuis van Veurne, de plannen van Veurnenaar Karel Cogge laat uitvoeren in de nacht van 28 op 29 oktober 1914. De IJzervlakte tussen Nieuwpoort en Diksmuide wordt geïnundeerd, het front komt tot stilstand en Veurne zou gedurende 4 jaar dienst doen als ‘Stad achter het front’.

Veurne blijft grotendeels gespaard van grote bombardementen waardoor het leven in de streek niet verdwijnt. Hulpposten en hospitalen worden opgericht, zelfs nobelwinnares Marie Curie en haar dochter, die de röntgentechniek introduceren, verblijven in Veurne. Het onderwijs krijgt een impuls met de bouw van de ‘School van de Koningin’ in Wulveringem, deelgemeente van Veurne. Ondertussen zorgde de aanwezigheid van Belgische troepen maar ook van de (koloniale) Franse troepen voor het nodige vertier in de stad, maar het had ook zijn gruwelijke kantjes. Zo werd in 1918 een gewelddadige moord gepleegd.

Kom deze en andere verhalen ontdekken in het belevingscentrum ‘Vrij Vaderland, leven achter het front’.