Groepen
Kindvriendelijk
Musée International de la Base Aérienne de Chièvres

Musée International de la Base Aérienne de Chièvres

Reeds in de Eerste Wereldoorlog was er rond Chièvres een vliegveld, maar in 1940 begon de bezetter met de aanleg van een heuse basis, die eind dat jaar al bewoond werd door de Italiaanse luchtmacht. Fiat BR.20-bommenwerpers namen vandaar deel aan de Slag om Engeland. Een van de hier gelogeerde vliegeniers was Tenente (Luitenant) Vittorio Mussolini, de zoon van de Duce. In 1941 stond ook de scholingseenheid IV./KG3 op Chièvres.

Eind 1943 ondernam van hieruit ook het Kampfgeschwader 6 nachtelijke Blitzaanvallen op Groot-Brittannië. Chièvres was het eerste Belgische vliegveld van waaruit straaltoestellen opereerden. Eind augustus stonden hier negen Messerschmitt 262-straalbommenwerpers van het Kampfgeschwader 51 gestationeerd. Toen zij hier weggejaagd werden, was het de beurt aan de Thunderbolts en Mustangs van de Amerikaanse 352, 361, 365, 368 Fighter Groups, en 123 Typhoon Wing. De Belgische Luchtmacht stationeerde hier ondermeer haar 7de Wing.

Het Musée International de la Base Aérienne de Chièvres huist in een oud Luftwaffe-gebouw dat in 1940 werd opgetrokken. Het idee om met een museum te beginnen komt van Mevrouw Glineur, weduwe van Commandant Jean-Marie Glineur. Het museum opende haar deuren op 9 april 2003, het ontving toen veteranen van de 352 FG die tijdens WO2 operationeel waren van op Chièvres.

Binnen zie je o.a. het interieur van een C-119. Er staan geen vliegtuigen maar je ontdektk er een rijke verzameling foto’s en documenten van de vliegbasis van Chièvres.

Het bezoek, begeleid en toegelicht tijdens ongeveer een uur wordt verwezenlijkt door gemotiveerde gidsen en vaak door oude leden van de Belgische Luchtmacht (7de Wing), die aanwezig waren op de basis tijdens het gebruik door de Belgische Luchtmacht.