Beschermd momument
Kasteel Wijnendaele

 

 

Het kasteel Wijnendale is sinds september 2021 gesloten voor bezoekers en volledig privé eigendom.

In het kasteel daal je steeds dieper af in de tijd, van de familiegeschiedenis van de huidige Kasteelheer over de Koningskwestie, de Neuburgs, Maria van Bourgondië, 1302 tot de Jaarmarkten en Robrecht De Fries. Levensgrote afbeeldingen, getuigenissen en multimediasnufjes brengen dit waterslot tot leven.
Het is een geromantiseerde, middeleeuwse waterburcht met 14de-eeuwse torentjes en een ronde toren uit 1795, die staat binnen een stenen omheining met een monumentale ingangspoort. Oorspronkelijk stond hier een houten omwalde versterking, gebouwd in 1085 door graaf Robrecht de Fries. Gwijde van Dampierre liet ze in 1278 herbouwen, maar dan van steen.
In het begin van de 15de eeuw werd het kasteel voorzien van een dikke walmuur, een monumentale ingangspoort en een stenen omheining. Rond 1580 werd het bezet door Spaanse troepen, later door de legers van Lodewijk XIV.
Op bevel van Napoleon werd het kasteel in 1811 grondig verwoest. Nadat het in 1826 eigendom werd van de familie Matthieu, werd het tussen 1835 en 1880 in twee fasen heropgebouwd. Aan het middeleeuwse deel werd een toegangspoort met ophaalbrug toegevoegd. De woonvleugel kreeg een zware ronde toren met kantelen als beëindiging. Het kasteel werd gerestaureerd in 1984.