Beschermd momument
Gratis
Groepen
Kindvriendelijk
Begijnhofkerk Sint-Truiden

Alle aandacht gaat uiteraard naar de centraal gelegen begijnhofkerk, een architecturaal pareltje met niet minder dan 38 schilderingen op muren en pilaren, op twee na, allemaal vrouwenfiguren (zoals het past in een begijnhof).

Unesco-werelderfgoed

De Begijnhofkerk is een uniek stukje werelderfgoed en heeft momenteel een museumfunctie. Deze laatromaanse, vroeggotische kerk bezit een schitterende reeks muur- en pijlerschilderingen van de 13de tot de 17de eeuw. Daarnaast kan je er jaarlijks een aantal concerten of een tentoonstelling meepikken.

Deze schitterende reeks van 38 muur- en pijlerschilderingen in de Truiense begijnhofkerk behoren tot de belangrijkste van het land. Dit is de enige Belgische kerk met een dergelijk uitgebreid ensemble. De schilderingen dateren van de 13de tot de 17de eeuw. Op twee na allemaal vrouwenfiguren zoals het past in een begijnhof. De taferelen in heldere en levendige kleuren zijn de sprekende getuigen van hoe de middeleeuwse mens zijn geloof beleefde. Bovendien geven ze een boeiend overzicht van de verschillende schildertechnieken en stijlen.

De ‘donkere’ Middeleeuwen waren veel kleurrijker dan wij ons nog kunnen voorstellen. Onder meer binnenmuren van kerken werden veelkleurig beschilderd met ‘bijbels-in-stripverhaalvorm’. Maar later veranderden de normen en stelde men een maagdelijk witte kalklaag meer op prijs. De Sint-Agneskerk te Sint-Truiden, het centrale punt van een pleinbegijnhof even buiten de vroegere stadswallen, is op gebied van muurschilderkunst een merkwaardig monument. Omdat dit bedehuis schilderingen bevat vanaf de 13de tot de 17de eeuw, biedt het de mogelijkheid om de evolutie te bestuderen van de wandschilderkunst op gebied van stijl, iconografie en techniek. Het interieur werd beschilderd in een viertal onderscheiden periodes: rond 1300, rond 1490-1510, in het derde kwart van de 16de eeuw en tenslotte in de late 16de en vroege 17de eeuw.

Tentoonstellingen