Het project Vlaamse Meesters in Situ opent de deuren 45 kerken, kapellen, kloosters, begijnhoven, kastelen en stadhuizen, verspreid over heel Vlaanderen. Je bezoek plannen en uitdokteren welke meesters uit de vijftiende, zestiende of zeventiende eeuw je zeker wil zien, dat kan je op www.vlaamsemeestersinsitu.be.​ Die webstek verzamelt alle informatie over de kunstwerken en plaatsen die in het project zijn opgenomen.

Een geografisch beeld vormen van de omvang van het project? Dat doe je via de kaart. Kies een regio of stad naar keuze en plan op basis van de kaart welke locaties je wil bezoeken of combineren. Met een klik op een site ontdek je welk schilderij of beeldhouwwerk daar ter plaatse aanwezig is. Met een verdere klik kom je op de pagina van de site zelf terecht. Daar vind je, naast een prikkelende foto, een korte beschrijving over de historische locatie, het kunstwerk en de kunstenaar. Ook praktische informatie, openingsuren, een link naar de website van de lokale verantwoordelijke en informatie voor mensen met een beperking kan je er terugvinden.

Virtueel ronddwalen

Voor de meerwaardezoeker begint het daaronder. Onder de praktische informatie kom je in een virtuele wandeling door de kerk of het gekozen kasteel terecht. Treed digitaal de ruimte binnen, kuier virtueel door de beuken of gangen, op zoek naar het kunstwerk dat speciaal voor die plaats door een Vlaamse grootmeester is gemaakt. Zo kan je al vanuit je zetel thuis op verkenning.

Meer nog: bij heel wat sites hoort een filmpje waarin iemand vertelt waarom die plaats of dat kunstwerk een bijzondere rol speelt in haar of zijn leven. Allemaal hebben ze een band met hun kunstwerk, en dat verhaal delen ze graag met de bezoekers. Wil je meer weten over een site? Klik dan op ‘Lees meer’, en kom zo op de webapp terecht. Die toont je de inhoud van de touchscreen die ter plaatse bij het kunstwerk staat. Zo kan je vanop afstand, via je pc of smartphone, je inhoudelijk voorbereiden op je bezoek. Via teksten, audiofragmenten voor jong en oud en tonnen interessante beelden leer je alles over de geschiedenis van het werk, de kunstenaar en de link tussen dat kunstwerk en de plaats waarvoor het gemaakt is. Ook krijg je een glimp van wat er in de omgeving nog te bezoeken valt, zodat je je bezoek aan die Vlaamse meester eventueel kan combineren met een bezoekje aan de streek.

Bij heel wat sites hoort een filmpje waarin iemand vertelt waarom die plaats of dat kunstwerk een bijzondere rol speelt in haar of zijn leven.
Vlaamse Meesters in Situ, www.vlaamsemeestersinsitu.be

Evenementen

Tijdens het hele project, van juni tot september, worden er concerten, lezingen, geleide wandelingen, tentoonstellingen en festivals georganiseerd. Het programma staat gebundeld onder het gelijknamige menu op de webstek. Daar kan je evenementen selecteren op basis van de locatie, maar ook op basis van het soort evenement of de geschiktheid van die gebeurtenis voor het hele gezin. Bij elk evenement vind je praktische informatie, en een handige link naar tickets.

Wil je meerdere Vlaamse Meesters in Situ tegelijk verkennen? Dan kan je bij ‘routes’ terecht. Via dat tabblad ontdek je welke kunstwerken gebundeld zijn tot clusters die je makkelijk samen kan bezoeken. Zo kan je binnen een stad blijven en alle deelnemende locaties binnenwandelen in Gent, Antwerpen of Brussel. Evengoed kan je met de fiets de Vlaamse Meesters in Limburg of het Meetjesland opzoeken of met de boot Rubens en Van Dyck volgen tussen Aalst en Dendermonde. Bij elke route staan de juiste linken om je goed op pad te helpen of om alvast te reserveren.

Download hier de pdf

www.vlaamsemeestersinsitu.be