STAM, Panoramisch zicht op het begijnhof van Sint-Amandsberg, De westelijke pandgang van de abdij

Boven: Panoramisch zicht op het begijnhof van Sint-Amandsberg, 1873- 1874, Stadsarchief Gent

Midden: De westelijke pandgang van de abdij @ Phile Deprez

Onder: @ Carl De Keyser

 

Inleiding

Het Gentse stadsmuseum STAM is gevestigd op de Bijloke, een plek met een lang en rijk verleden. Het heterogene karakter van de site met gebouwen uit verschillende periodes, opgetrokken in diverse bouwstijlen, is de perfecte locatie om de complexe en gelaagde geschiedenis van Gent te illustreren.

Het was geen sinecure om in de abdij en het klooster, allebei beschermd, een museum van de eenentwintigste eeuw in te passen. Het STAM heeft een evenwicht gevonden tussen de noden van het museum en de historische waarde van de gebouwen. Restauraties en verbouwingen gebeurden met veel zorg en respect. De nieuwbouw is een uitvoering van wat eeuwen geleden gepland, maar nooit gerealiseerd is, een oude veertiende-eeuwse dichtgemetselde doorgang is geopend en past perfect in het nieuwe tentoonstellingscircuit en de Zaal 1715 ligt precies op de plaats waar de bezoeker de achttiende-eeuwse stad binnenstapt.

Het STAM vertelt het verhaal van Gent chronologisch-historisch onder het motto: van het heden naar het verleden en terug. Daarvoor kan het putten uit de meer dan 17.000 eigen collectiestukken, een verzameling die gestadig is gegroeid vanaf 1833, toen het Gentse stadsbestuur instemde met de plannen voor een oudheidkundig museum. De vaste tentoonstelling is vervolledigd met objecten uit vele andere stedelijke (erfgoed)instellingen, musea, archief- en documentatiecentra en bibliotheken. Topstukken zijn er in overvloed: de befaamde Carolijnse Concessie, het borstbeeld van de jonge Keizer Karel, luxueuze handschriften uit de Sint-Baafs- en Sint-Pietersabdij, oorkonden en charters, merkwaardige steensculpturen uit de twaalfde eeuw, unieke bronzen korenmaten uit de dertiende eeuw, veertiende-eeuwse muurschilderingen en grafplaten, processietoortsen uit de zeventiende eeuw...

Het vaste tentoonstellingsparcours is aangevuld met de multimedia-applicatie 'Zichten op Gent' met vier zorgvuldig gekozen momentopnames. Twee panoramische zichten op Gent uit 1534 en 1641, een kaart uit 1912 en de hedendaagse luchtfoto zijn gedigitaliseerd en via een gebruiks­vriendelijke multimedia-applicatie toegankelijk gemaakt. Het multimediale verhaal illustreert de geschiedenis van le quotidien, het dagelijkse leven in de stad. Het toont niet alleen hoe de stad veranderde, het toont vooral hoe de Gentenaars woonden, werkten, hun vrije tijd doorbrachten... kortom, leefden.

De bezoeker leert in het STAM niet alleen meer over het verleden van Gent, hij voelt er ook het ritme van de hedendaagse stad. Het museum verwelkomt de bezoekers niet enkel binnen zijn muren, het wil hen vooral uitnodigen om de stad in al haar facetten zelf te ontdekken.

Dit artikel is beschikbaar voor abonnees

Een abonnement kost slechts €55 euro per jaar (leraren en studenten €51) en je ontvangt daarvoor 6 publicaties.

Reeds abonnee? Dan kan je hier inloggen.

Abonnement

Een abonnement kost slechts €55 euro per jaar (leraren en studenten €51) en u ontvangt daarvoor 6 publicaties.

Abonnement online

Lees alle artikels van OKV online en doorzoek de voorbije vijftig jaargangen voor slechts €27.

Abonnement + Museumpas

Wie een nieuwe Museumpas (€59) aanschaft samen met een OKV-abonnement (€55) betaalt slechts €110i.p.v. €114voor combi museumpas en abonnement.

Proefabonnement

Proef eens van OKV.
Voor €28 krijg je drie nummers toegestuurd.