Een eigentijdse visie op de Antwerpse necropool

Schoonselhof is voor Antwerpen wat Père-Lachaise is voor Parijs: een unieke begraafplaats waar beroemde maar ook onbekende stadsgenoten hun laatste rustplaats hebben gevonden en nog steeds vinden. De vaak prachtige monumentale graven zijn gelegen in een parklandschap met eeuwenoud lover en stille dreven.

Schoonselhof nu! beoogt een frisse kijk te geven op de Antwerpse stedelijke begraafplaats, in dvd- en boekvorm. Hoewel ook deze necropool een plek is van verdriet en afscheid, laten boek en reportage zich niet door die dimensie leiden. Schoonselhof nu! wil een eenzijdige visie op de begraafplaats doorbreken en staat daarom niet exclusief in het teken van de dood, of besteedt het alleen maar aandacht aan de monumenten of aan de verhalen over de overledenen.

Schoonselhof nu!

Het is een uniek boek over een unieke begraafplaats. Met nieuwe foto's van Magnumfotograaf Carl De Keyzer en met tekstbijdragen van Anne-Mie Havermans, Kristien Hemmerechts, Marc Jacobs, Luc Verpoest, Frank Herman, Wim Cuyvers, Tom Lanoye.

Carl De Keyzer maakte honderden kleurenfoto's op Schoonselhof. Een groot aantal daarvan staat verspreid door het boek. 63 uitzonderlijke opnames gebruikte hij voor het scharnierpunt in deze uitgave. Met 21 fototriptieken, opgebouwd uit een combinatie van mensen, landschappen en graftekens, verbeeldt De Keyzer zijn eigen Schoonselhof. Kunsthistorica Anne-Mie Havermans belicht in korte besprekingen ruim honderd opvallende grafmonumenten - met de vaak intrigerende levensverhalen van de vele bekende en minder bekende mensen die er te ruste werden gelegd, waarbij ook hun rol in Antwerpen wordt belicht. De grafontwerpers, de beeldhouwers, de steenhouwers en de leveranciers van grafornamenten komen uiteraard (maar hier wel voor het eerst) aan bod.

Coördinator beleid van de Erfgoedcel Antwerpen, Frank Herman, tekende voor dit boek enkele van zijn persoonlijke 'begraafplaatservaringen' op uit onder meer de VS, India en Europa. Schrijfster Kristien Hemmerechts bezint zich op haar eigen persoonlijke wijze over de aan regeltjes gebonden opruimwoede op begraafplaatsen en over onze omgang met onze doden. Tom Lanoye, oud-stadsdichter van Antwerpen, levert met zijn gedicht 'Amnesia' stof tot nadenken over hoe wij met onze dierbare overledenen omgaan.

Praktische informatie

Een uitgave van de Erfgoedcel Antwerpen binnen het erfgoedconvenant van de Stad Antwerpen met de Vlaamse Gemeenschap. 
Verkrijgbaar vanaf 8 december 2005 voor de gezamenlijke prijs van 39 euro: Stadswinkel Antwerpen, Grote Markt 11, maar ook in De Groene Waterman, Copyright en erfgoedhuis Den Wolsack. ([email protected])

Download hier de pdf

Uit de boeken: Schoonselhof nu!.pdf