voor u gelezen, boek,

Oonzelievevraa van Baaistand

Wie door de Antwerpse binnenstad wandelt, kan er niet naast kijken: de talrijke Maria­beelden aan de gevels. Aan het einde van de 18de eeuw waren het er zo'n driehonderd, nu nog zo'n honderdzestig. Er zijn er dus heel wat verdwenen, maar wat rest is nog belangrijk genoeg om er een boek aan te wijden. Het is een verzameling wetenswaar­digheden over de Mariabeelden binnen de Leiengordel. De geschiedenis van de beelden, zowel het kunsthistorische als het iconografische, komt uitgebreid aan bod. Dat er over dergelijke beelden vele anek­dotes bestaan, is nogal vanzelfsprekend. Ze zijn dan ook zeer plezierig om lezen. Koen Peeters schreef zelfs voor deze gele­genheid een mooi verhaal.

Het boek kreeg een zeer verfrissende lay-out met een mooie evenwichtige mix tussen foto's en tekst. Een volledige inventaris en een duidelijk plan maken deze publicatie tot een handig instrument om mee door de stad te dwalen, op zoek naar de beelden. Een uitgave van de Erfgoedcel van de stad Antwerpen. 

Madonna. Beelden van Maria in de Antwerpse binnenstad.

Antwerpen, 2002, Voor Kruis en Beeld, ISBN 90-807053-2-2 

voor u gelezen, boek,

Primitieven voor kenners

Een boek voor kenners, zo zou je dit kunnen omschrijven. Dit derde deel in de catalogus van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België handelt over Hiëronymus Bosch, Gerard David en minder bekende tijdgenoten als Colijn de Coter, Albrecht Bouts en Goossen van der Weyden. Laat één ding duidelijk zijn: dit boek is niet gemaakt voor een groot publiek! Het is een deel van een corpus, waar men al tientallen jaren aan werkt. Naast beschrijvingen van de werken, krijg je er röntgenopnamen, infra-roodfoto's en chemische analyses bij. Niet dat het boek daardoor onleesbaar wordt, integendeel. Maar enige voorkennis over de materie is wel nodig. Er is veel foto­materiaal, vooraan in het boek staan alle werken in kleur, met een grote hoeveelheid details. Daarna komen de werken één voor één aan bod, met een uitgebreide techni­sche fiche. De voertaal is Engels. Logisch ook, dit is vooral bedoeld als werkinstru­ment voor wetenschappers. 

Wat niet wegneemt dat iemand die een beetje thuis is tussen al die Vlaamse Primitieven eveneens veel plezier aan deze uitgave kan beleven. 

The Flemisch Primitives

Catalogue of the Early Netherlandisch Painting in the Royal Museums of fine Arts in Belgium, Volume 111, Brussel, 2001, Brepols, ISBN 2-503-51229-1 

voor u gelezen, boek,

Kelten in Limburg

Er is weer heel wat gegraven in Vlaanderen de afgelopen jaren. Er is ook heel wat gevonden. Het resultaat van al dat onder­zoek is terug te vinden in dit 6de deel van Archeologie in Vlaanderen. Zowat alles komt aan bod: waterputten, munten, bodem­schatten, ... 

De grootste hap in dit boek gaat echter naar de Keltische goudschat van Beringen, die in 1995 gevonden werd tijdens de bouw van een woonhuis. Voor wie meer wil weten over de juweelkunst van de Kelten, is dit artikel van 123 blz.(!) verplichte kost. 

De artikels zijn uiteraard meer dan alleen een beschrijving van de vondsten, ook het wetenschappelijk onderzoek neemt een belangrijke plaats in. Soms is dat een hele kluif, vaak echter verbazingwekkend toegan­kelijk. Het blijft natuurlijk in eerste instantie een wetenschappelijke publicatie, maar zeker toegankelijk voor de geïnteresseerde leek. 

Archeologie in Vlaanderen

1997-1998, Zellik, 2002, Instituut voor het Archeologisch Onderzoek. ISSN 0778-2837 (voor meer info, bel 02/ 481.80.30, het boek is alleen te koop bij het IAP aan€ 40,00) 

Download hier de pdf

2003-01 Voor u gelezen.pdf