Fernand Berckelaers (1901 -1999) koos voor Michel Seuphor als artiestennaam, een anagram van Orpheus. Hij manifesteerde zich in de loop der jaren als graficus, schilder, ontwerper, publicist, dichter, filosoof, criticus, vertaler ... Toen hij twintig was publiceerde hij al het revolutionaire tijdschrift 'Het Overzicht', een juweeltje op typografisch en kunsthistorisch vlak. 

Omdat Vlaanderen te bekrompen en te provincialistisch was, vestigde hij zich in Parijs (1925) en raakte bevriend met belangrijke kunstenaars uit de internationale scène: Mondriaan, Delaunay, Larionov, Marinetti, Van Tongerloo, Van Doesburg e.a. Er volgde een welgevulde carrière. Naast teken-en schilderwerk publiceerde Seuphor het toneelstuk "L' éphémère est éternel". ln 1929 stichtte hij de artistieke groep 'Cercle et Carré'. Hij publiceerde "Un renouveau de la peinture en Belgique flamande".

 In 1939 verscheen zijn autobiografische roman "Les évasions d'Olivier Trickmansholm". ln opdracht van Jean Paulhan vertaalde hij in 1943 de gedichten van Guido Gezelle in het Frans. Tot op hoge leeftijd scandeerde hij die zelfs nog uit z'n hoofd. Het encyclopedische standaardwerk "L'art abstrait, ses origines, ses premiers maîtres" verschijnt in 1948. Zes jaar later verschijnt zijn monumentale studie over het werk van Mondriaan. 

Dit artikel is beschikbaar voor abonnees

Een abonnement kost slechts €55 euro per jaar (leraren en studenten €51) en je ontvangt daarvoor 6 publicaties.

Reeds abonnee? Dan kan je hier inloggen.

Abonnement

Een abonnement kost slechts €55 euro per jaar (leraren en studenten €51) en u ontvangt daarvoor 6 publicaties.

Abonnement online

Lees alle artikels van OKV online en doorzoek de voorbije vijftig jaargangen voor slechts €27.

Abonnement + Museumpas

Wie een nieuwe Museumpas (€59) aanschaft samen met een OKV-abonnement (€55) betaalt slechts €110i.p.v. €114voor combi museumpas en abonnement.

Proefabonnement

Proef eens van OKV.
Voor €28 krijg je drie nummers toegestuurd.