Zoals bekend werd Guido Gezelle geboren op 1 mei 1830 en stierf hij op 27 november 1899. Zijn leven speelde zich voor het grootste deel af in de West-Vlaamse steden Brugge, Roeselare en Kortrijk. Begin 1997 bleek dat elk van deze steden ideeën had voor een Gezelleherdenking in 1999. Wij stellen u alvast de overzichtstentoonstellingen voor. 

Guido Gezelle 1899-1999 - Tien reken en een toovertik

In het neo-gotische kader van het Provinciaal Hof wordt op een aanschouwelijke manier de veelzijdigheid en het 19de-eeuwse, eigentijdse van Gezelle op een didactische manier verduidelijkt. 

De taal en de poëzie van Gezelle wordt in een origineel en fijn ogend geheel geïntegreerd. 

De tentoonstelling bestaat uit een 15-tal kernen of kamers, waar­onder de journalistieke activiteiten, de gelegenheidsdichter, de woordentas,... Samen vormen deze cellen een organisch uitgewerkt patroon waarbinnen tijdsgeest, leven en werk van de dichter geïnte­greerd en tastbaar, creatief en toch gefundeerd aan het brede publiek worden voorgesteld. 

Praktisch

Provinciaal Hof, Brugge. Van 28 augustus tot 28 november 1999

Langs de Mandelbeke, - Guido Gezelle te Roeselare

De tentoonstelling belicht de periode van Guido Gezelle in het Roeselaars Klein Seminarie. 

Speciale aandacht besteedt men hierbij aan de mens Gezelle: zijn levensvisie, zijn poëzie, zijn pedagogie. De tentoonstelling wil een vernieuwd inzicht brengen in deze periode van Gezelles leven, een periode die tot voor kort wetenschappelijk onderbelicht bleef. Aan de hand van originele documenten, foto's, manuscripten, brieven en voorwerpen, begeleidende tekstblokken en vergrote reproducties krijgt zowel de Gezellekenner als het brede publiek een verhelderende kijk op de mens en het fenomeen Gezelle in zijn Roeselaarse periode. 

'Langs de Mandelbeke' wordt ruimtelijk gespreid over 3 locaties en inhoudelijk over 9 thematische cellen. 

Praktisch

Klein Seminarie, Roeselare. Nog tot 16 mei 1999

Gezelle in de veranda bij de Kortrijkse familie Camille Vercruysse, ca. 1898

Gezelle in de veranda bij de Kortrijkse familie Camille Vercruysse, ca. 1898

Foto: Stedelijke Musea, Kortrijk

Gezelle te Kortrijk: 1872-1899

Gezelle is tijdens zijn Kortrijkse periode bijzonder actief in de politieke journalistiek. Vanaf 1873 tot in de jaren negentig schrijft Gezelle journalistieke teksten die zijn veelzijdigheid aantonen. 

Politieke en vooral culturele bekommernis zijn de drijfveren. Soms haalt het politieke engagement de bovenhand. Zo bijvoor­beeld tijdens de schoolstrijd van 1879 tot 1884 die te Kortrijk hoog oplaaide en die Gezelle ertoe aanzette om de politieke tegenstander op een originele maar bijzonder vinnige manier aan te pakken. Daarnaast wordt ook ruime aandacht besteed aan de socio-culturele en pastorale engagementen van Gezelle tijdens zijn verblijf in de stad Kortrijk, aan zijn participatie aan de neo-gotiek en niet in het minst aan zijn indrukwekkende literaire bedrijvigheid. 

Praktisch

Kapel van de Groeningeabdij, Kortrijk. Van 9 september tot 28 november 1999

Download hier de pdf

Gezellejaar 1899-1999 in West-Vlaanderen.pdf