Wie La Buveuse d’absinthe (De absintdrinkster) van Léon Spilliaert wil bewonderen, moet daarvoor voortaan naar het Museum voor Schone Kunsten te Gent afzakken. Het museum kreeg het schilderij in langdurige bruikleen van de Koning Boudewijnstichting.

Recent raakte bekend dat de Koning Boudewijnstichting op een kunstveilig bij Sotheby’s in Parijs La Buveuse d’absinthe (1907) van de Oostendse schilder Léon Spilliaert opkocht. Het werk, dat 105 bij 77 centimeter meet, werd aangekocht voor 483.000 euro. De Koning Boudewijnstichting investeert geregeld in belangrijke Belgische kunstwerken. Het Erfgoedfonds wil die werken zo ter beschikking stellen aan musea en daardoor publiek toegankelijk maken. De absintdrinkster is een hoogtepunt uit de creatiefste jaren van Spilliaert, tussen 1899 en 1912, en vormt een mooie aanwinst voor het MSK te Gent.

De verschrikte, holle ogen en vale blauwe schijn maken van een charmante jonge vrouw een spookachtig beeld. Met wilde lokken die in een donkere jurk overgaan als één zwarte massa is de verschijning op z’n minst mysterieus te noemen.
Léon Spilliaert

Léon Spilliaert - La Buveuse d'absinthe

Spilliaert is een kunstenaar die zich van de buitenwereld afsloot en zich liever terugtrok in zijn stille atelier. Op een reis naar Parijs ontmoette hij Picasso en enkele pre-expressionisten. Dit beïnvloedde hem en al gauw ontwikkelde hij een eigen vormentaal. Verbeelding en impressies stonden vanaf dan centraal in zijn werk. Hij experimenteerde met spookbeelden op z’n Ensors en zocht de verbeelding op die verscholen zit achter het alledaagse leven.

De absintdrinkster is één van de resultaten hiervan. In dezelfde periode maakte hij een reeks van vijftien introverte zelfportretten. Het portret van de dame die absint drinkt sluit hierbij aan. Het personage is zeldzaam frontaal in beeld gebracht. De verschrikte, holle ogen en vale blauwe schijn maken van een charmante jonge vrouw een spookachtig beeld. Met wilde lokken die in een donkere jurk overgaan als één zwarte massa is de verschijning op z’n minst mysterieus te noemen. De vrouw wordt dan ook doorgaans als een ‘Nachtschone’ uit het Oostendse uitgangsleven gezien. Of de absintdrinkster alles zelf ook in een waas ziet door het toedoen van de populaire drank van het eind van de negentiende eeuw, is naar te raden. Al kan dat effect ook ontstaan zijn omdat het werk is gemaakt met technieken zoals aquarel, Chinese inkt en kleurpotlood op papier.

Dit introspectief schilderij van Spilliaert lijkt uitstekend te passen in Gent. Het Museum voor Schone Kunsten heeft al elf werken van de kunstenaar in haar bezit en sluit nauw aan bij de symbolische en pre-expressionistische werken uit de collectie, bijvoorbeeld van James Ensor of Fernand Khnopff. De absintdrinkster ondergaat eerst nog een opfrisbeurt, en zal in het voorjaar van 2016 in een dossiertentoonstelling worden belicht. De vraag blijft natuurlijk of het Museum voor Schone Kunsten de bezoekers dan een glaasje absint aanbiedt.