Gratis
Groepen
Kindvriendelijk
Kruiermuseum

In het Kruiermuseum krijg je een beeld van het leven in een Kempens dorp, zoals Balen, tijdens het Interbellum. De nadruk werd gelegd op datgene wat belangrijk was in het dagelijkse leven van de Balenaar.

Kruiermuseum

Het Kruiermuseum werd in 1994 officieel geopend. In het museum krijg je een beeld van het dagelijks leven in een Kempens dorp, zoals Balen, tijdens het Interbellum (periode 1920-1937). De Eerste Wereldoorlog had in het dorp voor economische en maatschappelijke veranderingen gezorgd, doch het gewone dagelijkse dorpsleven was er niet ingrijpend door gewijzigd. Het Interbellum betekende voor de mensen een periode van relatieve stabiliteit, wat zeker niet kan gezegd worden van de jaren voorafgaande aan Wereldoorlog II en daarna. Het Kruiermuseum vertelt visueel de levensloop van de Balenaar als het ware van “wieg tot graf”; de nadruk wordt gelegd op datgene wat belangrijk was in het dagelijkse leven.

Erfgoed Balen vind je terug in het Oud Gemeentehuis.

Tijdens de openingsuren ga je via de zijdeur naar de bovenste verdieping. Je kan ook de lift gebruiken tot aan de eerste verdieping.