Het kinderportret in de Nederlanden 1500 - 1700, KONINKLIJK MUSEUM  VOOR SCHONE KUNSTEN, ANTWERPEN, 22 JANUARI T/M 21 APRIL 2001

Het kinderportret heeft nergens anders in Europa zo'n grote bloei en verscheidenheid gekend als in de Nederlanden. Voor het eerst wordt nu zo'n omvangrijke overzichtstentoonstelling gewijd aan deze unieke traditie.

In de tentoonstelling zijn circa 80 schitterende portretten opgenomen van beroemde meesters als Rubens, Van Dijck, Verspronck, Ter Borch en vele anderen. De schilderkunst van de Gouden Eeuw heeft nog steeds onvermoede kwaliteiten. Zo is bij het grote publiek nog relatief onbekend dat het schilderen van kinderportretten een typisch Nederlandse traditie is. Het kinderportret ontstond tegen het einde van de 15de eeuw in Vlaanderen. Vanuit Vlaanderen vestigde zich een groot aantal schilders, door geloofsonvrijheid achtervolgd, in de Noordelijke Nederlanden. Zo namen zij de schilderkunstige traditie en kennis mee.

De grote bloeitijd van het kinderportret ligt in de Gouden Eeuw en in het bijzonder in de Noordelijke Nederlanden ontwikkelden zich veel schilders op dit gebied. Veel schilderijen zijn zelden of nooit op tentoonstellingen te zien geweest. Ook sieraden, kinderkleding en speelgoed maken deel uit van de tentoonstelling en worden bij de schilderijen gepresenteerd.

Download hier de pdf

OKV2001.1 Kinderportret.pdf