Mazda 787B nr. 55

Mazda 787B nr. 55.

MAZDA 100 Years

Wie Mazda zegt, zegt ook Hiroshima. Dit jaar is het niet alleen 75 jaar geleden dat de Japanse stad werd gebombardeerd, maar ook 100 jaar geleden dat het bedrijf Mazda werd opgericht. En dit automerk is nog steeds erg nauw verbonden met de stad waar het ontstaan is. 
 
Oorspronkelijk was Mazda een producent van kurkproducten, maar tijdens de verwoestende Tweede Wereldoorlog werd de fabriek volledig vernield. Als een feniks herrees het merk uit de as toen het, net zoals de volledige bevolking van de stad, zichzelf steen na steen moest heropbouwen op de ruïnes. 
 
Het eerste voertuig dat Mazda produceerde, was een soort motorfiets met drie wielen. Achterop deze driewieler was een open bak gemonteerd. Dit kleine, handige voertuig kreeg de naam 'Mazda-Go'. Op de bak stond het logo van Mitsubishi, want de motorfietsen van Mazda werden eerst via het netwerk van Mitsubishi verkocht.  
 
De eerste echte auto die uit de Mazda-fabriek rolde, was de Mazda R360 in 1960. Deze keijidosha ('licht voertuig') werd al snel het populairste autootje in het land van de rijzende zon. Het was een coupé met vier zitplaatsen, twee deuren en een motor met 16 pk, 356 cc en luchtkoeling. 

Mazda is een pionier in rotatiemotoren, een innovatie die veel andere autoconstructeurs toen onmogelijk achtten. Vanaf 1967 werd de technologie gebruikt bij de productie van seriewagens zoals de Mazda Cosmo Sports. Dezelfde motor zat in de Mazda 787B nr. 55, de wagen die Mazda in 1991 de overwinning opleverde in de 24 uur van Le Mans. Zo werd Mazda het eerste Japanse merk dat deze legendarische uithoudingstitel in de wacht sleepte.  
  
Sindsdien maakt de Wankel-rotatiemotor deel uit van het DNA van Mazda. De motor is zelfs de inspiratiebron voor een slogan van het merk: 'Lighter, Stronger'.