70 jaar Genève

Migranten op een overvolle boot in de Middellandse Zee in mei 2016. Rond 500 van hen werden gered door de Italiaanse marine, die ook 7 stoffelijke overschotten borg.

70 jaar Genève

In 2021 is het exact 70 jaar geleden dat het vluchtelingenverdrag in Genève door 24 landen werd ondertekend. In de nasleep van WOII bepaalde dit verdrag wie wettelijk vluchteling was en wie recht had op asiel. Vandaag zijn wereldwijd zo’n 80 miljoen mensen op de vlucht en beroert het thema onze maatschappij. Naar aanleiding van deze verjaardag opent het Red Star Line Museum de tentoonstelling 'Vluchtverhal’. De expo onderzoekt wat het naast wetten en politieke akkoorden betekent om op de vlucht te zijn. Mensen met een vluchtverhaal komen zelf aan het woord. Persoonlijke objecten en interviews brengen hun verhalen tot leven. 

Het Red Star Line Museum vertelt het verhaal van twee miljoen passagiers die ooit de oversteek maakten naar Amerika met de stoomschepen van de Red Star Line rederij. Sommigen onder hen zouden we vandaag ook zien als vluchteling. Het toont aan dat de problematiek niet enkel iets van de laatste jaren is. Doorheen de tijd brachten oorlogen en crisissen miljoenen mensen op de dool, op zoek naar veiligheid. 

De expo ’Vluchtverhalen’ wordt een authentieke reis langs verhalen van vluchtelingen die de laatste 70 jaar naar België zijn gekomen. Verhalen over frustraties, onzekerheden en trauma’s, maar ook over moed, veerkracht en doorzettingsvermogen. Welke beslissingen hebben ze tijdens hun vlucht moeten maken? Wie hebben ze onderweg ontmoet? En wat met het etiket ‘vluchteling’? Geraak je dat ooit kwijt? Met getuigenissen schetst de expo hoe we nu omgaan met vluchtelingen en hoe dat tot stand is gekomen. De expo  zet je als bezoeker aan het denken. 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum