’t Geleeg – Steenbakkerijmuseum van de Rupelstreek

In 2020 was het 100 jaar geleden dat Piet Van Aken geboren werd. Het ideale moment dus voor de gemeenten Rumst en Boom om de auteur, zijn boeken en het leven in de steenbakkerijperiode in de kijker zetten.

’t Geleeg – Steenbakkerijmuseum van de Rupelstreek

Steenbakkerijmuseum ’t Geleeg op de Site Frateur.

Site Frateur – Steenbakkerij te Boom, België.

Het openluchtgedeelte ligt er nog steeds bij als 100 jaar geleden; stenen liggen te drogen, de klei ligt klaar. In het museum volg je het hele proces 'van klei tot baksteen' aan de hand van machines, alaam, foto's en archiefstukken. Je kan er zien hoe het vroeger was en hoe het nu gebeurt.

Deze steenbakkerij, ruim 4 ha groot, geeft een zeer volledig beeld van een doorsnee steenbakkerij in al haar aspecten. De gerestaureerde ringoven, klampovens, pannenloods en droogloodsen zijn het resultaat van veel en hard werk.

Ook de machinehal met mengelaar, kollergang, pers en een wandeling door de droogloodsen maken deel uit van de rondleiding.

Hier en nergens anders krijg je de allerlaatste complete steenbakkerij van de Rupelstreek te zien. De aanwezigheid van zowel een handgeleeg als een industriële fabriek maakt een bezoek aan deze site onvergetelijk.