Bibliotheek
Groepen
Kindvriendelijk
Museumpass
Museumshop
Archeologisch Museum Aarlen

De fragmenten van graf- en religieuze monumenten, alsook talrijke dagelijkse gebruiksvoorwerpen geven de bezoeker een realistisch beeld van het dagelijks leven tijdens de eerste drie eeuwen van onze tijdrekening.

Archeologisch Museum Aarlen

Al meerdere decennia lang herbergt het archeologische museum van Aarlen een van de belangrijkste lapidaire verzamelingen van het voormalige Gallië. Deze fragmenten van graf- en religieuze monumenten, alsook talrijke dagelijkse gebruiksvoorwerpen geven de bezoeker een realistisch beeld van het dagelijks leven tijdens de eerste drie eeuwen van onze tijdrekening. 
Een van de merkwaardigste stukken van het museum is het fragment met een oorstelling van de beroemde Maaimachine van Trevieren, een Gallische uitvinding waarvan de Romeinen gebruik hebben gemaakt. De beroemdste stukken in het museum zijn ongetwijfeld de basreliefs "De schoolmeester", "De reizigers" of het indrukwekkende Mausoleum Vervicius. In afzonderlijke galerijen en vitrinekasten staan de uitgebreide verzamelingen gebruiksvoorwerpen: keramiek, glaswerk, smeedijzer, ...

In de Merovingische afdeling van het museum, zijn voornamelijk vondsten tentoongesteld die werden opgegraven in het oude kerkhof van Aarlen. De verzameling bestaat uit juwelen versierd met halfedelstenen zoals amber of amethist. Ook ziet men er een verzameling wapens, waaronder ijzeren zwaarden bewerkt met de damasttechniek.

In het Archeologische Museum worden regelmatig tentoonstellingen en conferenties georganiseerd.