Hoe kunnen kunstenaars tijdens deze lockdown werk exposeren? Daar vinden illustrator Jeroen Los en beeldende kunstenaars William Ludwig Lutgens en Kasper De Vos een oplossing voor. Met ‘Une Quarantaine’ maken ze een krant die fungeert als drager om kunstenaars met diverse achtergronden samen te brengen. Het biedt ruimte om werk aan een publiek te tonen en het is een veilige manier om thuis van kunst te genieten.

Dieter Durinck, ‘Untitled’, Freeware Digital Drawing, variable size, 2020.

Dieter Durinck, ‘Untitled’, Freeware Digital Drawing, variable size, 2020

“Kunstenaars hebben behoefte om werk te tonen”, duidt William Ludwig Lutgens. “Veel tentoonstellingen zijn geannuleerd of uitgesteld, vandaar het idee om een krant bij de mensen thuis te brengen. ‘Une Quarantaine’ betekent een veertigtal, maar het is ook een verwijzing naar corona zelf en hoe lang we aan deze publicatie gewerkt hebben. Uiteindelijk leverden 45 artiesten, inclusief kunstenaarsduo's, een bijdrage aan de krant. Het zijn voornamelijk beeldende kunstenaars, maar ook andere disciplines, zoals schrijvers, een scenograaf en een theatermaker.”  

“‘Une Quarantaine’ bestaat uit een kleurendruk van 88 pagina’s en heeft een grootte van 37 op 26 cm”, vertelt Lutgens. “We spreken over een krant omdat het gedrukt is op krantenpapier en de mensen via de post bereikt. Eigenlijk is het eerder een kunstenaarspublicatie. Elke dubbele pagina heeft een aparte lay-out, afgestemd op de bijdragen van de kunstenaars. Jeroen en ik zijn opgeleid als grafisch designer en zorgen voor de vormgeving. Samen met Kasper zijn we de artistieke directeurs van deze krant die alles samenbrengen.”

Karl Philips, ‘Vending Systems’, 2017

Karl Philips, ‘Vending Systems’, 2017

“We vroegen de artiesten om iets met de huidige situatie te doen”, verduidelijkt Lutgens. “Het kon iets zijn gerelateerd aan 40-tal, in quarantaine zitten of de crisis zelf. De meeste kunstenaars tonen nieuw werk. Elias Ghekiere hij kan nu geen gebruik maken van de oven waar hij zijn werk uit keramiek normaal gezien in bakt. Hij is in zijn buurt op zoek gegaan naar materiaal en heeft zelf een oven gebouwd. In zijn straat heeft hij leem en klei opgegraven om sculpturen te maken. Een van zijn sculpturen staat op de voorpagina en doet denken aan een prehistorische speerpunt in steen.”

Elias Ghekiere, ‘DIY wood kiln made’, with local materials, 64x82x142cm

Elias Ghekiere, ‘DIY wood kiln made’, with local materials, 64x82x142cm

“De krant bestaat uit beeldende, tekstuele en conceptuele bijdragen. Al van in het begin ontstond het idee om er een gesamtkunstwerk van te maken. We willen dat het kwalitatief goed is en waar en hoeveel ruimte een kunstenaar nodig heeft, hangt af van het werk. Er zijn bijdragen op een aparte pagina, samen met anderen of verspreid over de krant. Het grootste werk is van Michaël Van Remoortere. Hij schreef een zevendelig prozagedicht verspreid over verschillende pagina’s. Het gaat over iemand die in eenzaamheid stilaan gek wordt van verlangen. Lies Van Loock illustreert het met kleine scenografische maquettes.”

Lies Van Loock, ‘Deel uit fotoreeks gemaakt bij Michaël Van Remoortere’s Besmette stad’

Lies Van Loock, ‘Deel uit fotoreeks gemaakt bij Michaël Van Remoortere’s Besmette stad’

Wil je ‘Une Quarantaine’ graag kopen? Reserveer dan een exemplaar door te mailen naar [email protected]. Ongeveer een week na je bestelling, kan je de krant verwachten. De opbrengsten gaan naar de deelnemende kunstenaars. Mocht blijken dat je de krant liever kwijt dan rijk bent, bekijk dan aandachtig de bijdrage van Kasper De Vos. Je kan ze omvormen tot papier-maché en er zelf een sculptuur mee maken. 

Deelnemende artiesten

Anna Godzina & Yannick Heeren, Anthony Colclough, Benjamin Verdonck, Chantal van Rijt, Charif Benhelima, Che Go Eun, Dennis Tyfus, Dieter Durinck, Elias Ghekiere, Ella Deburca, Els Dietvorst, Evelin Brosi & Elvis Bonier, Femmy Otten, Guy Rombouts, Henk Visch, Jeroen Los, Jura Shust, Karl Philips, Kasper De Vos, Kathe Burkhart, Koen Theys, Leander Schönweger, Liesbeth Henderickx, Maarten Van Roy, Maica Garnica, Micha Wertheim, Michaël Van Remoortere & Lies Van Loock, Michiel Burger, Michiel Vandevelde & Ward Heirwegh, Nicolas Provost, Onejoon Che & Sun A Moon, Filip Vervaet, Pieter De Clercq, Sophie Nys, Sven ‘t Jolle, Tom Lanoye, Vesna Faassen & Lukas Verdijk, Wesley Meuris, Wessel Verrijt, William Ludwig Lutgens, Wouter Poolman & Lukas Verstraete, Zena Van den Block & Idris Sevenans, Helen Anna Flanagan, Jonathan Paepens, Vincent Van Meenen.