Korte uitstappen in de onuitputtelijke Limburgse mijnstreek.

De steenkoolontginning in Limburg heeft grotendeels het gezicht van de provincie bepaald. Patrimonium, landschap, samenle­ving en cultuur: stuk voor stuk dragen ze onmiskenbaar de stempel van de mijn, ook nu nog, twaalf jaar na de sluiting van de laatste 'put'. De vroegere mijnstreek leeft nog volop. De dramatiek, mystiek en culturele rijkdom van dit uniek stuk Vlaams erfgoed spreken tot de verbeelding. Wie wil, kan zich helemaal onderdompelen in "het Zwarte Goud". 

Mijnerfgoed Limburg

De imposante erfenis van de mijnwerker

Met dit boeiend arrangement beleeft u volop het rijke mijnverleden van Limburg. 'Charbonnages de Beeringen' is immers de meest uitgebreide en authentieke mijnsite. In het Vlaams Mijnmuseum of via het Pad van de Mijnwerker ervaart u het harde 'labeur' van weleer. Ex-mijn­werkers zijn uw gidsen en vertellen uit eigen erva­ring. Tijdens uw zwerftocht door het mijnverleden puzzelt u alle facetten van het leven in en rond de mijn bij elkaar. U bezoekt de immense industriële mijngebouwen, wandelt door de mijncité, beklimt de panoramische mijnterril en u heeft verrassende ontmoe­tingen in de kleurrijke smeltkroes van culturen. U proeft hun typisch 'vreemde' keuken en geniet van de prachtige moskee. 

Mijnerfgoed

In het spoor van de mijnwerker

Er zijn nog meer belevenisvolle arrange­menten die u van dichtbij laten kenni­smaken met de boeiende mijnerfenis en de multiculturele leefgemeenschap van de mijncités. U kan bijvoorbeeld logeren in een voormalig logementshuis voor mijnwerkers in het hart van de cité Winters lag. Kiest u voor het Zebra-arrangement, dan gaat u per fiets ofte voet op cultuurpad door Heusden ­Zolder. Zo springt u ook even een allochtoon verenigingslokaal of etnische handelszaak binnen voor een proevertje of een praatje .. 

Mijnerfgoed

Bovengrondse juweeltjes

De mijnen leven voort in de specifieke mijnarchitectuur, multiculturele samenle­ving en gastronomie. Ook het landschap geeft u dat unieke 'wauw'-gevoel. Nergens anders spelen industrieel erfgoed en natuur zo mooi op elkaar in. Ranke schachtbokken torenen als industriële piramiden uit boven een woud van groen.

U ontdekt ook een grote rijkdom aan religieuze gebouwen, die de 'gastarbei­ders' via hun cultuur meebrachten: Turkse en Marokkaanse mos­keeën, de Mijnkathe­draal vol flonkerende kris­tallen in Zwartberg, de Oekraïens-Katho­lieke kerk met een prachtige iconostase, de koepels van de Oekraïens-Orthodoxe kerk ... Enkele kan u met een gids bezoeken op 14 maart.

Vergeet ook niet binnen te lopen in het Museum van de Mijnwerkerswoning in de groene tuinwijk van de cité Eisden (Maasmechelen). Hier ziet u hoe de mijnwer­kers leefden buiten de mijn. Alsof u opnieuw naar de jaren '30 terugkeert.

Mijnerfgoed

Lus van het Zwarte Goud

Fietsers verkennen de Limburgse mijnstreek best via de Lus van het Zwarte Goud. Deze themaroute op het geroemde fietsroutenet­werk van Fietsparadijs Limburg leidt u langs alle bezienswaardigheden van de Limburgse mijnstreek. Goed voor dagenlang fietsple­zier! Op 20 juni zet Limburg er zelfs een heel fietsevenement rond op. En op 12 september (Open Monumentendag) barst er de jaar­lijkse Mijnhappening los. Stuk voor stuk ideale gelegenheden om de Mijnstreek enkele dagen te ontdekken. 

Praktische informatie

Info en brochuresToerisme Limburg, Willekensmolenstraat 140, 3500 Hasselt - tel. 011 23 74 50 - fax 011 23 74 66 - [email protected] 

Download hier de pdf

Kunsttoer: Onderdompelen in zwarte goud.pdf