Wie denkt dat Reynaert de Vos nooit echt heeft bestaan, zal in het Waasland de ogen wijd opentrekken.

Met de dieren op de fiets

Reynaertbeelden en Reynaertbanken, Rey­naertbier en Reynaertgebak. De schalkse vos uit het middeleeuwse dierenepos kom  je in het Waasland overal tegen. Ook de andere personages uit het verhaal zijn nadrukkelijk present: de haan Canteclaer, lsegrim de wolf, Grimbeert de das, Tibeert de kater en natuurlijk koning Nobel. Deze vijf hebben hun naam gegeven aan evenveel beweg­wijzerde fietsroutes die het Waasland laten ontdekken.

De Canteclaerroute neemt de fietser mee naar de bosrijke streek van Stekene en Sinaai. Grimbeert de das, een neef van Rey­naert, brengt de bezoeker naar Lokeren en Waasmunster. De wolf lsegrim toont de weg naar de suikergemeente Moerbeke en het grote Provinciaal Domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Koning Nobel leidt onder meer  naar Sint-Pauwels, waar de grootste wind­molen van ons land staat. Tibeert de kater, ten slotte, laat kennismaken met de meest oostelijke uithoek van het Waasland, aan de boorden van de Schelde.

Reynaert de Vos

Twee autoroutes

De Reynaertroute Noord verkent het noord­-oosten van de provincie Oost-Vlaanderen en oostelijk Zeeuws-Vlaanderen.  De rode draad langs het traject zijn plaatsen die met het Middelnederlands dierenverhaal Van den vos Reynaerde kunnen verbonden worden. De tocht begint in het vestingstadje Hulst en loopt via een landschap van oude polders naar de geologische site Nieuw-Namen. Van daaruit volgen onder meer Stekene, waar ooit de Boudelo-abdij stond, het natuurge­bied Het Groot Eiland,  het stemmige vissers­dorpje Paal aan de uithoek van het unieke Verdronken Land van Saeftinghe.

De Reynaertroute Zuid vertrekt op de Grote Markt van Sint-Niklaas, de hoofdstad van het  zoete Waasland.  Via bolle akkers voert de tocht naar Kruibeke, waar de Schelde in zicht komt, het kasteel Wissekerke met de Malpertuiskelder in Bazel, de Graventoren en de Spaanse getijdenmolen in Rupelmonde...

Natuur en cultuur

Het land van Reynaert verkennen hoeft niet perse met fiets of auto.  De bezoeker kan een huifkartocht reserveren voor een tochtje door een onbekend, maar schitterend stukje Waas krekengebied.
Naast de alom aanwezige natuur biedt het Waasland eveneens een heerlijke brok cultuur : de Stedelijke Musea in Sint-Niklaas en Lokeren, het Molenmuseum in Wachtebeke, het Museum Heraldiek in Temse, het stemmige dorpsplein van Daknam en natuurlijk het Reynaertmuseum in Rupermonde.

Een weekendje Waasland is ook de ideale gelegenheid om kennis te maken met de culinaire troeven van de streek.  Er is veel meer dan Reynaertbier en Reynaertgebak.  Elke gemeente heeft wel zijn specialiteit.  Bijzonder gesmaakt zijn de Wase vlaaien en de paling in Temse en Eksaarde.

Download hier de pdf

In de sporen van Reinaert de Vos.pdf