Feest vieren, lekker eten en drinken liggen in onze volksaard. Er gaat geen dag voorbij of er worden wel ergens festiviteiten georganiseerd. Sommige van die feesten kennen een lange traditie en oefenen op die manier hun invloed uit op het dagelijks leven. Om dit aparte stukje volkscultuur in de kijker te plaatsen, pakt Volkskunde Vlaanderen uit met een nieuwe webstek. Volkskunde Vlaanderen is een koepelorganisatie met landelijke werking die volkskunde op een heden­daagse manier bestudeert en 
onder de aandacht brengt. De vzw treedt ook op als coördina­tor, ondersteuner en stimulator in het brede veld van verenigin­gen en organisaties die zich bezig houden met onderzoek naar de gebruiken, tradities, gewoonten en voorstellingen binnen gemeen­schappen. Behalve religieuze cul­tuur, leefcultuur, verzamelcultuur, verhaal- en liedcultuur, rekent Volkskunde Vlaanderen ook de feestcultuur tot haar werkterrein, en terecht. 

Feestneus

In Vlaanderen en Brussel worden talloze feesten gevierd, om diverse redenen en op uiteenlopende ma- nieren. Vaak gaat het om festiviteiten van religieuze aard, maar evengoed kunnen ze verbonden zijn aan een natuurverschijnsel, een stadsverhaal, een bekend persoon, enzovoort. De occasionele kater achteraf niet nagelaten, is de impact van deze feesten op de organiserende en participerende gemeenschap niet te onderschatten. Meestal gaat het ook om een de­cennialange traditie van feestvieren, die van generatie op generatie, van hoppekoningin op prins karnaval, wordt doorgegeven. Om die redenen werd de win­terjaarmarkt in Sint-Lievens-Houtem door minster van Cultuur Anciaux zelfs opgenomen in de Vlaamse inventaris van immaterieel cultureel erfgoed. 

Met Feestelijk Vlaanderen werpt Volkskunde Vlaan­deren zich nu volop in dit feestgewoel. Feestneuzen worden aangespoord om hun carnavalsvieringen, festivals, buurtfeesten, processies, markten, corso's, historische herdenkingen, enzovoort te melden via een invulformulier: Met de online inventaris die zo ontstaat, wil men niet alleen de festiviteiten in kaart brengen. Bedoeling is ook om de organisaties en verenigingen op de kaart te zetten die zich al jaren belange­loos inzetten om ieder jaar opnieuw een nieuwe editie in elkaar te steken. 

Proost

Hiermee is Volkskunde Vlaanderen niet aan haar proef­stuk toe. Eerder dit jaar knalden de champagne- en kroonkurken al bij de lancering van Volkscafés. Deze webstek inventariseert de gezellige buurtcafeetjes die we vroeger talrijk langs onze Vlaamse wegen aantroffen. Met het verdwijnen van de vaak hoogbejaarde uitbaters, zijn vele volkskroegen nu met uitsterven bedreigd. De authentieke interieurs maken plaats voor trendy lounges en daardoor gaat er veel meer cultureel erfgoed verloren dan wat sanseveria's en versleten barkrukken. Ook de kaartclub en de stamgasten met hun sappige toogverhalen blijven weg. 
Volkskunde Vlaanderen herstelt het volkscafé nu in ere en stuurt aan op een betere bescherming. Hun site lijst, behalve de naam en het adres van de kroeg, ook de leeftijd van de waard of waardin op, en de prijs van een pintje. De ludieke bijnamen van de uitbaters (Bert'n en Zitte uit Bikschote) en de typeringen die vaste klanten toekennen aan hun staminee, bezorgen u ongetwijfeld een droge keel. Breng dus niet alleen een bezoek aan de webstek maar ook aan een volkscafé in uw buurt. Voor de prijs van een glas bier hoeft u het zeker niet te laten. 

Download hier de pdf

Feest.pdf