De imposante nieuwbouw, echter met veel respect voor het oude gebouw van Kropholler. Van Abbemuseum

Op 19 januari 2003 opent het Eindhovens Van Abbemuseum terug zijn deuren voor het publiek. De verbouwing is echter al zo goed als klaar en wij mochten al eens een kijkje gaan nemen.

Na een ingrijpende renovatie en  nieuwbouw beschikt het nieuwe Van Abbemuseum nu over vier keer zoveel tentoonstellingsruimte, nieuwe werkplaatsen, depots en kantoren, een multimediale bibliotheek, auditorium en restaurant en een educatieve ruimte. Ook is speciaal voor het museum een gedeelte van de rivier de Dommel verbreed, zodat het nu gelegen is aan een 'binnenmeer'; een mooie stedenbouwkundige verbetering van de Eindhovense binnenstad.

De Nederlandse architect Abel Cahen ontwierp de nieuwbouw. De Belgische vormgever Maarten van Severen heeft het interieur van een aantal nieuwe publieksvoorzieningen ontworpen.

De imposante nieuwbouw, echter met veel respect voor het oude gebouw van Kropholler. Van Abbemuseum

De imposante nieuwbouw, echter met veel respect voor het oude gebouw van Kropholler.

Blikvanger van de nieuwbouw is de 26 meter hoge toren met schuine wanden. Deze toren is de spil van het gebouw waarop alle verdiepingen uitkomen. Daarnaast worden een 15-tal nieuwe tentoonstellingszalen gebouwd, verspreid over 3 etages.

De gevel van de nieuwbouw is bekleed met grijze leisteen uit Lapland en vormt een prachtig contrast met de lichte, verrassende ruimten in het gebouw.

De tentoonstellingsoppervlakte van 2425 m2, biedt nu voldoende ruimte om collectiepresentaties tegelijkertijd met wisseltentoonstellingen te houden, waardoor voortaan de befaamde internationale collectie van het Van Abbemuseum (toch zo'n 2500 werken!) actief bij het beleid  kan worden betrokken.

 Carel Willink, Stadsgezicht, 1934, Pablo Picasso, Femme en Vert, 1909, Karel Appel, Le Cavalier, 1957, Van Abbemuseum,

Links boven: Carel Willink, Stadsgezicht, 1934

Links onder: Pablo Picasso, Femme en Vert, 1909

Rechts: Karei Appel, Le Cavalier, 1957

Mike Kelley, Categorical Imperative and Morgue, 1999, Van Abbemuseum

Mike Kelley, Categorical Imperative and Morgue, 1999  

De  toegang tot het museum blijft waar hij was; in het oorspronkelijke gebouw uit 1936 en ontworpen door architect A.J. Kropholler. Ook dit gebouw werd door Cahen volledig gerenoveerd en aangepast. De centrale hal leidt de bezoekers naar de nieuwe tentoonstellingsvleugel en de publieksvoorzieningen, zoals het auditorium, de museumshop en het schitterende restaurant met terras aan de Dommel.

De museumbibliotheek, met 120.000 titels één van de belangrijkste vakbibliotheken in Nederland, beslaat drie verdiepingen en is voortaan vrij toegankelijk voor de bezoekers.

De eerste tentoonstelling in het museum wordt 'Over Wij/About We', die de belangrijkste werken uit de unieke collectie van het Van Abbemuseum zal tonen, evenals nieuwe aanwinsten en opdrachten die door de diverse kunstenaars speciaal voor de nieuwbouw worden gerealiseerd.

Download hier de pdf

Een parel in Eindhoven.pdf