Brussel is een hot spot voor hedendaagse kunst. Kunstenaars verhuizen naar onze hoofdstad, buitenlandse galeries openen er filialen, meer en meer verzamelaars komen er kopen. En er is het aanbod van onder andere Wiels en Bozar. De bruisende Brusselse scene blijft ook in het buitenland niet onopgemerkt. Om de internationale belangstelling te gidsen, heeft de Stichting voor de Kunsten de Brussels Art Guide uitgegeven, in het Engels.

Het is meer dan een lijst met adressen, die achteraan het boek is te vinden. De gids voelt de pols van internationale artistieke scene in de hoofdstad door twaalf hoofdrolspelers aan het woord te laten die er actief zijn. Zo zijn er Albert Boronian, al veertig jaar galeriehouder, Michel Delfosse, CEO van de kledingketen bel & Bo en gepassioneerd verzamelaar, Tim Ryckaert en Amélie Laplanche van MOREpublishers, Chris Bestebreurtje en Petra Kuipers, die onlangs hun Motive Gallery van Amsterdam naar Brussel verhuisden, of Katerina Gregos, vorig jaar curator van Manifesta 9 in Gent en Newtopia in Mechelen en artistiek directeur van de jaarlijkse beurs Art Brussels.

De twaalf geven hun algemene indrukken en dat is interessant om het enthousiasme te bespeuren. Er is te lezen dat de politieke verdeeldheid er – gelukkig – voor zorgt dat onze hoofdstad gespaard blijft van het verstikkende keurslijf van de klassieke citymarketing, waardoor er nog ruimte is voor experimenten, zeker in de kunsten. Elders onderstreept men de toenemende commercialisering van het hedendaagse kunstgebeuren, met de aanbeveling dat Brussel, wil het zich handhaven op het internationale kunsttoneel, een strategie zal moet ontwikkelen om de kapitaalkrachtige kunstkopers nog beter te bedienen. En er is de vaststelling dat buitenlandse galeries die zich in Brussel vestigen weinig of geen Belgische kunstenaars in huis halen.

Brussels Art Guide

Na de algemene bemerkingen en impressies verklappen de twaalf hun favoriete plekken. Omdat Brussels Art Guide zich ook richt tot het internationale publiek zitten er nogal wat grote bekenden bij de aanraders: Bozar, Wiels, Botanique, Beursschouwburg, het Museum van Elsene. Dat is logisch, want naast de particuliere initiatieven die overal opbloeien, blijven de gevestigde waarden uit de publieke sector een belangrijke rol spelen met retrospectieven en vernieuwende projecten. De evolutie dat sommige verzamelaars zelf spelers zijn geworden met eigen ‘musea’, blijkt uit de selectie van La Maison Particulière en Vanhaerents Art Collection. Bij de favorieten zijn er ook vitale plekken die niet in officiële gidsen zijn terug te vinden. Door de Brussels Art Guide weten we nu dat de bar Au Daringman onder de vlag De Avonden in de Doringman  gesprekken organiseert met bekende binnen- en buitenlandse kunstenaars. Of dat een privéwoning in Jette, waar twee tot drie keer per jaar een tentoonstelling plaatsvindt, een dynamische plek is voor multidisciplinaire projecten. Of dat Midpoint in het stadscentrum zijn muren ter beschikking stelt van curatoren en artiesten. En zo is de Brussels Art Guide een boeiend overzicht van alles wat er reilt en zeilt op het vlak van hedendaagse kunst in de hoofdstad. Compleet met alle adressen van de locaties, een index van kunstenaars, een agenda met alle belangrijke evenementen die plaatsvinden tot en met najaar 2014 en een handig miniplan.

Brussels Art Guide is een nieuw initiatief van de Stichting voor de Kunsten te Brussel, die vooral bekend is voor de jaarlijkse uitgave van de Culturele Gids van Brussel en voor NECA (New Exhibitions of Contemporary Art), de trimestriële brochure, website en nieuwsbrief die liefhebbers van hedendaagse kunst informeert over tentoonstellingen in de galeries en kunstencentra van Brussel.

Uit de boeken

Brussels Art Guide

176 blz., 150 x 245 mm - ISBN 9782960083750 - 15 euro -  Stichting voor de Kunsten te Brussel - Tel. 02 549 50 95

Download hier de pdf

Brussels art guide